Ahmići: ‘Nisam smjela prići ubijenom sinu i mužu’

Azemina Pezer još nije obnovila štalu ispred koje su joj ubili sina i muža (Anadolija)

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u bosanskohercegovačkom selu Ahmići na današnji dan prije 23 godine izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Među 116 ubijenih bile su 32 žene i 11 maloljetnika.

Najmlađa žrtva zločina bila je tromjesečna beba.

Mevludin (18) i njegov otac Sakib (43) Pezer su ubijeni 16. aprila 1993. godine ispred porodične kuće u zaseoku Šantići, kod Ahmića. Ubijeni su zajedno sa rođacima, komšijama, prijateljima…

Azemina Pezer, Mevludinova majka, živi u porodičnoj kući u blizini koje su joj ubijeni sin i muž. Živjeli su sretan život. Radovali se, radili i ništa im više nije bilo potrebno, javlja Anadolija.

Međutim, sve je uništeno u rano aprilsko jutro 1993. kada su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubili 116 mještana.

Azemina Pezer je ostala sa još troje djece, a spasila se tako što je, nakon što su Mevludin i Sakib izašli iz kuće da vide šta se dešava vani, otišla do komšinice koja je bila udata za Jozu. Oni su je, sa još jednom komšinicom i djecom, preveli “na drugu stranu”.

Sjećanje na ubijene

Štala kod koje su ubijeni Mevludin i Sakib i danas je porušena. Azemina je za Anadoliju kazala da nema snage da bilo šta radi na njoj. Svaki pogled na to mjesto vraća sjećanja na sina i muža koje je vidjela kako leže mrtvi. Nije došla do njih jer se, istakla je, bojala da će i ona pasti tu, strahovala je šta bi onda bilo sa preostalom djecom.

Ahmićani i dalje tragaju za posmrtnim ostacima 30 ubijenih  [Izvor: Anadolija]

“Voljela bih da se ne prisjećam. Meni je teško, ali imam još troje djece i moram živjeti. Meni je teško, nikada mi neće biti lahko”, poručila je Azemina Pezer.

Haške presude

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Izvor: Agencije