AI: Australija plaćala krijumčarima da vrate azilante

Vlada Australije odbacila optužbe, a zabrinutost izrazili Ujedinjeni narodi i Indonezija (Reuters)

Organizacija Amnesty International pozvala je na javnu istragu o navodima da su australski zvaničnici plaćali krijumčarima ljudi da vrate brodove s tražiocima azila, saopćivši da imaju dokaze za to.

U saopćenju Organizacije navodi se da su životi tražilaca azila bili dva puta ugroženi, u maju i julu ove godine, kada su vraćeni brodovi na kojima su se nalazili.

Australija je obećala da će dozvoliti tražiocima azila da stignu do obale, da će vraćati brodove ka Indoneziji kada može i da će držati one koji dođu u kampovima na Papui Novoj Gvineji i Nauruu, ističe se u saopćenju Organizacije.

Ta politika došla je pod lupu javnosti u junu, kada su kapetan broda i dva člana posade uhapšeni pod sumnjom da su trgovali ljudima.

Indonezijska policija je javila da su im australski zvaničnici platili da brod sa 65 tražilaca azila vrate u Indoneziju.

‘Platili 32.000 dolara’

Vlada Australije je odbacila optužbe, ali su zbog njih zabrinutost izrazili Ujedinjeni narodi i Indonezija.

Iz Amnestyja su kazali da su intervjuirali odrasle koji su bili na tom brodu i šest članova posade, koji su kazali da su im australski zvaničnici platili 32.000 dolara da vrate brod s tražiocima azila sa Šri Lanke, iz Bangladeša i Mijanmara.

Amnesty je pozvao Australiju da provede zvaničnu istragu i istraži navode o tim kriminalnim radnjama koje su izvršili članovi tamošnje Vlade.

Također, pozvali su i na nezavisnu graničnu kontrolu.

Izvor: Al Jazeera i agencije