AI: Izrael počinio ratne zločine u Gazi

Najmanje 18.000 domova u Gazi je uništeno ili teško oštećeno (Reuters)

Izraelske snage su ubile desetke palestinskih civila u napadima na cijele porodice u kućama, a neki od tih napada predstavljaju ratne zločine, navedeno je u izvještaju Amnesty Internationala o posljednjim izraelskim napadima na Pojas Gaze.

U izvještaju ”Porodice ispod ruševina: Izraelski napadi na naseljene domove” navodi se osam slučajeva u kojim su izraelske snage bez upozorenja napale porodične kuće u Gazi tokom operacije ”Zaštitna linija” u julu i augustu, kada je ubijeno 104 civila, uključujući 62 djece.

U izvještaju se navodi šablon učestalih izraelskih napada u kojim su korištene velike avionske bombe za uništenje kuća civila, pri čemu su u nekim slučajevima ubijene cijele porodice.

Amnesty International navodi i da je neselektivno ispaljivanje raketa sa okupiranih palestinskih teritorija u Izrael predstavljalo ratne zločine te poziva izraelske i palestinske vlasti da pristupe Rimskom statutu, kako bi Međunaorodni krivični sud (ICC) mogao istražiti navode o ratnim zločinima. 

“Izraelske snage su se drsko izrugivale zakonima rata vršeći serije napada na kuće civila, prikazujuću bešćutnu nezainteresiranost za pokolj koji je tada počinjen”, kazao je Philip Luther, direktor programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku Amnesty Internationala.

“Izvještaj otkriva šablon napada izraelskih snaga na kuće civila u kojim je prikazana šokantna nebriga za živote palestinskih civila, kojim nije upućeno upozorenje i koji nisu imali priliku za bijeg.”

U izvještaju je navedeno više slučajeva u kojim preživjeli opisuju strahote kopanja po šljaci, prašini i ruševinama svojih uništenih domova u potrazi za tijelima djece i svojih najmilijih.

Nesrazmjerno uništavanje

U nekoliko slučajeva zabilježenih u izvještaju, Amnesty International je identificirao nekoliko mogućih vojnih meta. Međutim, uništavanje kuća civila i imovine u svim slučajevima je očito nesrazmjerno sa vojnim uspjesima koji su bili ostvareni ovim napadima, navodi AI.

“Čak i ako je je borac bio prisutan u jednom od tih domova, to ne bi oslobodilo Izrael od obaveze da poduzme sve moguće mjere opreza kako bi zaštitio živote civila koji se nađu u središtu sukoba. Učestani, nesrazmjerni napadi na domove ukazuju da je trenutna izraelska vojna taktika veoma pogrešna i u potpunoj suprotnosti sa principima međunarodnog humanitarnog zakona”, rekao je Philip Luther.

U najkrvavijem napadu zabilježenom u izvještaju, 36 članova četiri porodice, uključujući 18 djece, ubijeno je kada je trospratna zgrada al-Dali pogođena. Izrael nije objavio zašto je zgrada bila meta napada, ali je Amnesty International identificirao moguće vojne mete unutar zgrade.

U drugom najkrvavijem napadu se čini da je meta bio član Brigada al-Qassam, Hamasovog vojnog krila, koji se nalazio ispred kuće porodice Abu Jame.

Kuća je u potpunosti uništena, a ubijeno je 25 civila, uključujući 19 djece. Bez obzira na planirane mete, oba ova napada predstavljaju veoma nesrazmjerne napade i prema međunarodnom zakonu, trebali su biti obustavljeni ili odgođeni sve dok je bilo očito da se u kući nalazi toliko mnogo civila.

Izraelski zvaničnici nisu uspjeli da opravdaju izvršenje ovih napada. U nekim slučajevima, Amnesty International nije uspio identificirati moguće vojne mete. U tim slučajevima, čini se da su napadi bili direktno i namjerno usmjereni na civile ili civilne objekte, što predstavlja ratne zločine, navodi se u izvještaju.

Bez odgovora Izraela

U svim slučajevima koje je istražio Amnesty International, stanovnicima napadnutih kuća nije upućeno prethodno upozorenje. Da je upozorenje bilo upućeno, očito je da bi bile izbjegnute pretjerane civilne žrtve, navodi AI.

“Tragedija je to što su ovi gubici civilnih žrtava mogli biti spriječeni. Izraelski dužnosnici imaju teret obaveze da objasne zašto su namjerno sravnili sa zemljom cijele kuće pune civila, kada su imali očitu zakonsku obavezu da minimiziraju štetu nanesenu civilima i načine da to urade”, kazao je Philip Luther.

U izvještaju su naglašene katastrofalne posljedice izraelskih napada na domove, u kojim su uništeni životi cijelih porodica. U nekim od pogođenih domova sbili su brojni članova porodica koji su prebjegli iz drugih dijelova Gaze u potrazi za sigurnošću.

Članovi porodice Al-Hallaq, koji su preživjeli napad na porodičnu kuću, opisali su zastrašujuće prizore razbacanih dijelova tijela u prašini i haosu koji je uslijedio nakon što su tri rakete pogodile kuću.

Među preživjelima je bio i Khalil Abed Hassan Ammar, ljekar Palestinskog medicinskog vijeća.

“Zastrašujuće je što nismo nikoga mogli spasiti… Djeca su bila spaljena, nisam mogao reći koje dijete je moje, a koje je susjedovo… Do hitne pomoći smo iznijeli svakoga koga smo mogli… Ibrahima, moje najstarije dijete, sam prepoznao tek kada sam vidio cipele koje je nosio… Kupio sam mu ih dva dana ranije”.

Susjed Ayman Haniyeh opisao je traumatično iskustvo potrage za preživjelim.

“Sve što se sjećam su dijelovi tijela koje sam vidio, zubi, ruke, utrobe, sve uništeno i razneseno”, kazao je on. Jedna od preživjelih je opisala trenutak kada je, kako je navela, grlila vreću punu dijelova tijela njenog sina.

Izrael do sada nije priznao nijedan od ovih napada navedenih u izvještaju i nije odgovorio na zahtjev Amnesty Internationala za objašnjenje zašto su izvršreni.

Potpuno uništenje

Najmanje 18.000 domova u Gazi je uništeno ili oštećeno do te mjere da se u njima više ne može stanovati.

Više od 1.500 palestinskih civila, uključujući 519 djece, ubijeno je u izraelskim napadima izvedenim tokom posljednjeg sukoba u Gazi.

Amnesty International navodi da su i Palestinske oružane snage također počinile ratne zločine, neselektivno ispaljujući hiljade raketa u Izrael, pri čemu je ubijeno šest civila, među kojima je bilo i jedno dijete.

“Ono što je sada važno jeste da se preuzme odgovornost za svako kršenje međunarodnog humanitarnog zakona. Izraelske vlasti moraju dati odgovore. Međunarodna zajednica mora poduzeti hitne korake da okonča stalne cikluse serijskih kršenja i potpunog nekažnjavanja”, rekao je Philip Luther.

S obzirom da izraelske i palestinske vlasti nisu provele nezavisne i nepristrasne istrage o navodnim ratnim zločinima, imperativ je da međunarodna zajednica podrži učešće ICC-a, navodi AI.

Amnesty International ponovo poziva Izrael i palestinske vlasti da pristupe Rimskom statutu i dozvole ICC-u nadležnost da istraži ratne zločine počinjene u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama.

Organizacija također poziva Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da se preda nadležnost istrage o sukobu ICC-u kako bi taj sud mogao istražiti navode o zločinima koje su počinile obje strane.

Izrael je nastavio da onemogućava pristup Gazi međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Među tim organizacijama je i Amnesty International i organizacija je bila prisiljena da obavi svoje istraživanje sa udaljenosti, uz pomoć dva terenska radnika iz Gaze.

Izrael je također objavio da neće sarađivati sa Komisijom za istragu, koju je formiralo Vijeće za ljudska prava UN-a.

“Sprečavanje ulaska u Gazu nezavisnih organa za zaštitu ljudskih prava je namjerno organizirano kako bi se kršenja sakrila od međunarodnog nadzora. Izrael u potpunosti mora sarađivati sa Komisijom za istragu UN-a i dozvoliti međunarodnim agencijama za zaštitu ljudskih prava, kao što je Amnesty International, da odmah dobiju pristup Gazi kako bi dokazao svoju posvećenost ljudskim pravima”, rekao je Philip Luther.

Izvor: Agencije