AI: Krvav trag stradanja civila u Jemenu

Postoji mogućnost da su svi učesnici u konfliktu počinili ratne zločine, navodi Amnesty International (AP)

Zračni udari koalicijskih snaga, predvođenih Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, ostavili su za sobom “krvav trag stradanja civila”, navodi se u izvještaju organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI).

U izvještaju ove organizacije stoji kako postoji mogućnost da su svi učesnici u konfliktu počinili ratne zločine, prenosi Tanjug.

Dokument na 30 stranica istražuje osam udara koalicijskih snaga tokom juna i jula, u kojima je poginula 141 osoba – većinom žene i djeca.

Amnesty International tvrdi da je otkrio šablon napada čija su meta gusto naseljena mjesta, uključujući džamije, škole i pijace.

Bez vojnih meta

U većini slučajeva nikakva vojna meta se nije nalazila u blizini, dodaje se u izvještaju.

“Izvještaj oslikava u mučnim detaljima jeziv i krvav trag smrti i razaranja u Taizu i Adenu od nezakonitih napada, koji bi mogli predstavljati ratne zločine svih učesnika”, izjavila je Donatella Rovera iz Amnesty Internationala.

Rovera je rekla da su civili morali izbjegavati razmjenu vatre između pobunjenika i njihovih protivnika na terenu, kao i zračne udare koalicijskih snaga.

Saudijska Arabija i njihovi saveznici izvode zračne udare protiv šiitskih pobunjenika, pripadnika pokreta Husi, lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu, od 26. marta.

Više od 4000 ljudi je poginulo u konfliktu u Jemenu, od kojih su gotovo polovina civili.

Izvor: Agencije