AI: Mađarska policija odvojila djecu od porodica

Od ranog jutra sa graničnog prijelaza Horgoš 2 izbjeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj na granični prijelaz Bezdan (EPA)

Mađarska policija podigla je novu bodljikavu žicu i iza nje postavila čeličnu ogradu na graničnom prijelazu Horgoš 2 nakon nereda u srijedu, a organizacija Amnesty International saopćila je da je mađarska policija tada razdvajala djecu od njihovih roditelja.

U srijedu su se izbjeglice pokušale probiti preko granice, nakon čega je mađarska policija upotrijebila suzavac i vodene topove.

Grupa za zaštitu ljudskih prava je navela da je mađarska policija razdvojila barem devet ljudi, među kojima najmanje četvero djece, od njihovih porodica, prenose agencije.

“Te porodice očajnički žele da im se vrate njihova djeca. Ta djeca ne samo da su prošla traumatično putovanje do granice i bila izložena nasilju policije već su sada izgubila osjećaj sigurnosti zbog toga što nisu sa roditeljima”, izjavila je direktorica AI-ja za krizne situacije Tirana Hassan.

Preusmjeravanje ka Hrvatskoj

Amnesty navodi da se smatra kako su djeca odvedena u obližnju zgradu pogranične policije.

“Mađarske vlasti moraju odmah vratiti tu djecu njihovim porodicama”, istakla je Hassan.

Jedan otac osmogodišnjeg dječaka je Amnesty Internationalu rekao “da je njegovo dijete odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćeno”.

AI dodaje da još jedan čovjek traži svoju djecu staru šest i osam godina, kao i da su svjedoci vidjeli kako mađarski policajci odvode jednu majku i dijete.

Od ranog jutra u četvrtak, kako prenosi reporter Tanjuga sa graničnog prijelaza Horgoš 2, izbjeglice se prevoze direktno ka Hrvatskoj, na granični prijelaz Bezdan, a tokom prethodne večeri veliki broj ih je prevezen u prihvatni centar u Kanjižu, odakle su uglavnom odlazili ka Hrvatskoj.

Nije moguće tačno utvrditi koliko se izbjeglica trenutno nalazi na ovom prijelazu s obzirom da su mnogi i dalje u šatorima, razapetim po livadama u blizini zvaničnog graničnog prijelaza.

U razgovoru sa Tanjugovim reporterom dio njih tvrdi da i dalje planiraju ostati na ovom mjestu, uprkos tome što su Mađari ponovno postavili zid na granici.

Drugi tvrde da se ne smiju usuditi da uđu u autobuse, jer ne znaju hoće li ih oni zaista odvesti u Hrvatsku, kao ni je li ta ruta za njih sigurna i hoće li preko nje uspjeti stići do Njemačke.

‘Mračna strana Evrope’

Na graničnom prijelazu Horgoš 1 situacija je, također, mirna. U četvrtak ujutro izbjeglice se i dalje nalaze u svojim šatorima, a granica je do daljnjeg zatvorena.

Događaji na mađarskoj granici otkrivaju “mračnu stranu evropskog karaktera”, izjavio je predsjednik Međunarodnog komiteta spasa David Miliband.

On je za agenciju AP istakao da je “svako ko ima bar gram morala zaprepašten onim što se dešava u tim dijelovima Evrope”.

Miliband, bivši šef britanske diplomatije, pohvalio je vodstvo Njemačke u odgovoru na izbjegličku krizu koja je zahvatila Evropu, ali je kritizirao odluku Mađarske da podigne ogradu na svojoj granici kako bi spriječila priliv izbjeglica kao “pogrešnu i kratkovidu odluku, koja je, u kombinaciji sa taktikama maltretiranja, očigledno užasna”.

Izvor: Agencije