AI: Nehumani uslovi za azilante u Austriji

Generalni sekretar Amnesty Internationala, Heinz Patzelt rekao je da je ljut zbog stanja u Traiskirchenu (EPA)

Amnesty International (AI), čiji su predstavnici nedavno posjetili prihvatni centar za azilante u gradu Traiskirchen, kritikovao je danas nehumani tretman izbjeglica i pozvao austrijske pokrajinske guvernere da preuzmu odgovornost za smještaj azilanata.

AI je konstatovao da u prihvatnom centru vlada dijelom nehumano ponašanje. AI psobeno ističe situaciju maloljetnika bez roditelja, koji su potpuno prepušteni sami sebi.

Generalni sekretar Amnesty Internationala, Heinz Patzelt rekao je na konferenciji za štampu u Beču da je “ljut” zbog stanja u Traiskirchenu i apelovao je na austrijsku vladu i guvernere pokrajina da poboljšaju uslove za azilante.

On je najavio da će AI uskoro ponovo posjetiti prihvatni centar Traiskirchenu, koji je prenatrpan.

Vanredna situacija

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da su konstatacije  Amnestyja bile očekivane, jer se radi o “vanrednoj situaciji”.

Broj podnosilaca molbi za dobijanje azila je utrostručen od prošle godine, a model brige o azilantima nije mogao da reaguje na taj trend, zaključuje Ministarstvo u saopštenju.

Savezna država je uspijevala da pokrije veću potrebu za smještajem, dok pokrajine nisu ispunjavale svoje kvote, kritikuje se u saopšteenju, dodajući da su mogućnosti savezne države iscrpljene, što je dovelo do vanredne situacije u Traiskirchenu.

“Ne treba nam sada polarizacija i nadmetanje u opisivanju lošeg stanja”, poručila je ministrica unutrašnjih poslova, Johanna Mikl-Leitner.

Ona je istakla da je ionako svakom jasno da je aktuelna situacija neodrživa i da su potrebna rješenja za izbjeglice.

Istovremeno je ukazala da su postepeno, od posjete predstavnika AI-ja, već preduzeti koraci za poboljšanje stanja te je više stotina azilanata smješteno u druge smještaje. Održivo rješenje, kako je konstatovala, moguće je samo na nivou cijele države i evropskom nivou.

Izvor: Agencije