AI: Neviđeno nasilje nad Egipćanima

Policajci u civilnoj odjeći privode jednog od pristalica svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija (AP)

Egipćani su bili suočeni s nasiljem „neviđenih razmjera“ od svrgavanja s vlasti predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine, nakon masovnih protesta protiv njega, saopćio je u četvrtak Amnesty International (AI).

Premijer prijelazne Vlade Hazem al-Beblawi, učesnik Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, na to je kazao kako kritičari iznose „iskrivljene slike“ o stanju u Egiptu, ignorirajući napade na snage sigurnosti koji su učestali nakon svrgavanja Mursija s vlasti.

„U posljednje vrijeme česta je iskrivljena slika stanja u Egiptu. Stalno se govori o aktivistima koji se šalju u zatvore, a niko ne govori o ubijanju policajaca. Nema ujednačene slike“, rekao je.

Izvještaj Amenstyja objavljen je dva dana prije treće godišnjice masovnih demonstracija koji su doveli do svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka 2011. godine.

U njemu se navodi kako vlasti guše ljudska prava, kao i bilo kakvo razilaženje u mišljenju pribjegavajući masovnim hapšenjima, sprječavaju slobodu govora i novim zakonom oštro ograničavaju pravo na proteste.

Otkad je vojni zapovjednik Abdel Fattah al-Sisi s vlasti svrgnuo Mursija, u političkom nasilju u Egiptu ubijeno je oko 1.400 ljudi, većinom u represivnim mjerama snaga sigurnosti, stoji u saopćenju AI.

Smrtonosni napad

Maskirani napadači su u četvrtak ujutro iz vatrenog oružja ubili petericu policajaca na jednoj kontrolnoj tački na jugu Egipta, saopćile su egipatske vlasti.

Napad se dogodio u pokrajini Beni Suef, otprilike 100 kilometara udaljenosti od glavnog grada.

Do napada, u kojem su, također, ranjena dvojica policajaca, došlo je rano ujutro, kada su napadači otvorili vatru sa motocikla u pokretu, prenijela je agencija AP.

Smrtonosni napad desio se dva dana uoči godišnjice početka pobune, u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak.

U Egiptu je u periodu nakon svrgavanja sa vlasti predsjednika Muhameda Mursija u julu prošle godine značajno porastao broj napada iz vozila u pokretu na policajce i vojnike.

Odgovornost za većinu tih napada preuzela je naoružana grupa sa Sinaja Ansar Beit al-Maqdis (Borci Jerusalema).

U međuvremenu su egipatske prelazne vlasti pojačale pritisak na Muslimansku braću, grupu koju su označile kao “terorističku organizaciju”.

Do sada su, pod optužbom za nasilje, uhapšene hiljade čelnika ovog pokreta, kojem pripada i svrgnuti predsjednik Mursi.

Muslimanska braća, svojevremeno najorganiziraniji egipatski politički i vjerski pokret, koji je pobijedio na pet uzastopnih izbora, negira svaku vezu s nasiljem i optužuje vojsku da je izvela puč.

Izvor: Agencije