AI: Plemenska milicija muči civile kod Mosula

Osvetnički napadi u selima jugoistočno od Mosula, a na meti seljani (AP)

Muškarci i dječaci iz iračkih sela zauzetih tokom ofanzive na borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Mosulu, nezakonito su zatvoreni i podvrgnuti maltretiranju i mučenju plemenske sunitske milicije Hashed al-Ashaeri, upozorava Amnesty International (AI).

Ta milicija, tvrdi AI, vrši osvetničke napade u selima jugoistočno od Mosula, a na meti su im seljani koje optužuju za povezanost s ISIL-om.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava upozorava kako postoje čvrsti dokazi da su pripadnici plemenske milicije počinili zločine, prema međunarodnom zakonu, nad stanovnicima područja Qata al-Sabaween, osvećujući se zbog zločina koje je počinio ISIL.

Amnesty International tvrdi da zarobljenike muče elektrošokovima, premlaćuju metalnim šipkama, vežu ih za stražnji dio automobila i vuku po ulicama, a neki su zatvoreni u kavezima.

Osvetnički pohodi

“Nema sumnje da borce ISIL-a, za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločine, treba procesuirati, ali hapšenja seljana i njihovo javno ponižavanje i mučenje nije način postizanja pravde za žrtve zločina ISIL-a”, saopćio je AI.

Ta organizacija je pozvala iračke vlasti da djeluju na sprečavanju osvetničkih pohoda.

Vladine snage u utorak su prvi put ušle u predgrađa Mosula, koji je u rukama ISIL-a od juna 2014. godine.

Kurdske milicije, sunitski borci i vladine snage, uz zračnu podršku SAD-a, pokrenuli su 17. oktobra dugoočekivanu akciju oslobađanja tog drugog po veličini iračkog grada.

Udružene iračke snage oslobodile su u srijedu više od 50 sela koja graniče sa de facto prijestolnicom ISIL-a, u kojoj i dalje živi 1,5 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije