AI: Sirijski pobunjenici čine ratne zločine

Među grupama optuženim za ratne zločine je i Front al-Nusra (AP)

Organizacija za ljudska prava Amnesty International optužila je u utorak pobunjeničke grupe u Siriji za otmice, ubistva i mučenja i pozvala Saudijsku Arabiju, Katar, Tursku i Sjedinjene Američke Države da im uskrate podršku.

Međunarodna organizacija sa sjedištem u Londonu izdvaja grupe u sirijskim pokrajinama Halep i Idlib koje “imaju podršku Katara, Saudijske Arabije, Turske i Sjedinjenih Američkih Država”, prenosi agencija AFP.

“U Halepu i Idlibu oružane grupe danas imaju odriješene ruke da nekažnjeno čine ratne zločine i druga kršenja humanitarnog međunarodnog prava”, piše u izvještaju, prenosi Hina.

Amnesty upozorava “na jeziv val otmica, mučenja i samovoljnih pogubljenja”.

Takve zločine čine tri pobunjeničke grupe – Nureddin Zinki, Front Levant i Divizija-16, a sve tri dio su koalicije “Fatah Halab” (“Osvajanje Halepa).

Američki institut za proučavanje rata u februaru je u izvještaju o opozicionim grupama u Halepu napisao da te tri organizacije primaju ili su primale američku pomoć, piše agencija dpa.

Zločine čine i vrlo utjecajna grupa Ahrar al-Sham te Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide, navodi se u izvještaju.

Razorni sukob

Sukob u Siriji počeo je 2011, kao pobuna protiv režima predsjednika Bashara al-Assada i prerastao u rat u kojem sudjeluju regionalni i vanjski igrači.

Dosad je gotovo 400.000 ljudi poginulo, a milioni su raseljeni i izbjegli.

Amnesty nabraja “24 slučaja otmice koje su počinile oružane grupe između 2012. i 2016.”, ciljajući “borce za mir, pa čak i djecu” te pripadnike vjerskih manjina, među njima Kurde i kršćanske svećenike.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava  dokumentira mučenja prema iskazima osoba koje su uspjele preživjeti, poput Halma, humanitarnog radnika koji je, kako kaže, potpisao lažna priznanja jer više nije mogao podnijeti šibanje kablovima po tabanima. 

Među ubijenima ima civila, navodi organizacija.

Amnesty poziva Međunarodnu grupu za podršku Siriji “da prekinu svaku isporuku oružja ili bilo kakvu drugu podršku grupama upletenim u ratne zločine i druga kršenja” ratnog prava i ljudskih prava.

Izvor: Agencije