AI: Sramotna reakcija svijeta na ISIL

Države stavljaju svoje interese ispred zaštite civila, navodi AI (EPA)

Svjetski čelnici su se pokazali “sramotnim i neefikasnim” jer nisu uspjeli da zaštite civile od grupa kao što su Islamska država Irak i Levant, navodi Amnesty International, te dodaju da je 2014. bila “katastrofalna” godina.

U godišnjem izvještaju na 415 stranica, u kojem su detaljno navedena zlostavljanja u 160 zemalja, grupa je u srijedu optužila vlade “da se pretvaraju da zaštita civila van njihovih mogućnosti”.

Dokument Amnestyja poziva sve države da se pridržavaju sporazuma o međunarodnoj trgovini oružjem, koji je stupio na snagu prošle godine, te je dodano da bi to moglo da zaustavi slanje veliki pošiljki oružja zemljama kao što su Irak i Sirija.

“Zbog loše regulirane globalne trgovine oružja i municije u prosjeku svake godine umre najmanje pola miliona ljudi, a dodatni milioni su ranjeni, silovani i prisiljeni da napuste svoje domove”, kazala je Al Jazeeri Susanna Flood, direktorica odjela za medije Amnesty Internationala.

Trgovina oružjem je “umotana u tajnost”, dodala je ona.

“Zabilježena vrijednost međunarodnih transfera se približava iznosu od 100 milijardi godišnje. Pet od 10 najvećih izvoznika oružja su već ratificirali Sporazum o trgovini oružja. I dok Sjedinjene Američke Države i Izrael tek trebaju da ratificiraju sporazum, obje zemlje su ga potpisale. Otpor prema ratifikaciji su iskazali i drugi veliki proizvođači oružja, kao što su Kina, Kanada i Rusija”.

Rekordna raseljenost

Prema izvještajima, prošle godine je broj raseljenih osoba u svijetu premašio brojku od 50 miliona, što je prvi put da se to desilo od okončanja Drugog svjetskog rata.

Amnesty je u svojim kritikama izdvojio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, upozorivši da će se ove godine situacija pogoršati ako čelnici odmah ne poduzmu akciju.

Generalni sekretar Amnestyja, Salil Shetty, rekao je da je Vijeće nije uspjelo da zaštiti civile.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD – “konstantno su zloupotrebljavale” svoje pravo na veto da bi “stavili svoje političke interese ili geopolitičke interese iznad interesa zaštite civila”, dodao je on.

Izvještajem se pozivaju pet država da odustanu od svog prava na veto u slučajevima gdje se vrši genocid i druga masovna ubistva.

“Godina 2014. je bila katastrofalna godina za milione ljudi zahvaćenih nasiljem”; rekao je Shetty. “Globalna reakcija na sukobe i zlostavljanja koje su vršile države i oružane grupe je sramotna i neefikasna. I dok narod trpi eskalaciju barbarskih napada i represije, međunarodna zajednica ne čini dovoljno”.

Amnesty je također pozvao na nova ograničenja u korištenju eksplozivnog oružja, kao što su minobacači i rakete, u naseljenim područjima.

Izvor: Al Jazeera i agencije