AI traži oslobađanje aktivista Falun Gonga

Amnesty International navodi da su aktivisti nezakonito uhapšeni (EPA)

Međunarodna organizacija Amnesty International izrazila je zabrinutost zbog, kako navodi, hapšenja 11 aktivista vjerske grupe Falun Gong u Beogradu i pozvala srpske vlasti da ih oslobode.

U saopćenju Amnesty Internationala se ocjenjuje da su aktivisti nezakonito uhapšeni, kako bi se zaustavile njihove mirne demonstracije povodom samita Kine i 16 evropskih država.

Pojedince, među kojima je devetoro bugarskih državljana i po jedan Slovak i Finac, praktikante učenja Falun Gonga, policija je privela u hotelima u kojima su odsjeli i bez obrazloženja prije nekoliko dana zabranila njihov skup.

Zabrana ulaska u zemlju

Pored toga, vlasti navodno nisu dozvolile ulazak u Srbiju još dvojici aktivista koji su doputovali avionom iz Finske, navodi se u saopćenju.

Prethodno se oglasila i organizacija Falun Gong, tvrdnjom da je policija u nedjelju, 14. decembra odvela sedam državljana Bugarske i dva državljanina Rusije, inače Falun Gong aktiviste, iz njihovog hostela u Beogradu, ali da zvanično nije potvrdila da su oni privedeni.

Falun Gong u saopćenju dostavljenom Tanjugu, također, tvrdi da trojici aktivista, državljana Hrvatske i Slovenije nije dozvoljen ulazak u Srbiju, kao i jednom Slovaku i jednoj Finkinji.

Oni su, navodi se u saopćenju, namjeravali da mirno protestuju za vrijeme samita u Beogradu u cilju podizanja svijesti o stanju ljudskih prava u Kini, prvenstveno zbog protivzakonitog progona Falun Gonga.

Kineske vlasti zabranile su 1999. godine aktivnosti Falun Gonga, sa izuzetkom Hong Konga i Makaa.

Izvor: Agencije