AI traži ukidanje smrtne kazne u Egiptu

Odluke suda i presude moraju se ukinuti, poručuju iz Amnesty Internationala (AFP)

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International okarakterizirala je strašnom presudu egipatskog suda za 183 osobe, koje su u ponedjeljak osuđene na smrtnu kaznu za učešće u napadu na policijsku stanicu u gradu Kardasa, kada je poginulo 11 policajaca.

U saopćenju Amnesty Internationala navedeno je da Egipat ovakvom odlukom krši, odnosno ne priznaje nacionalno kao i međunarodno pravo te je upućen poziv za ukidanje smrtne kazne, prenosi Anadolija.

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Hassiba Hadj Sahraoui poručila je da su smrtne kazne u Egiptu još jedan primjer narušavanja pravnog sistema u ovoj zemlji.

“Odluke suda i presude moraju se ukinuti, a osuđeni se trebaju izvesti pred sudove prema međunarodnim standardima, na kojima nema smrtne kazne. Smrtna kazna je, u svakom slučaju, okrutna i nehumana. Donijeti smrtnu presudu u vrijeme kada postoje ozbiljne sumnje u pravedno suđenje je okrutno i predstavlja negiranje međunarodnog prava”, poručila je.

Napad na policiju

Napad na policijsku stanicu desio se sredinom 2013. godine, a među optuženima su uglavnom pristalice svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija.

Sud je preinačio smrtnu kaznu izrečenu maloljetnom osuđeniku koji je potom dobio deset godina zatvora, dok su druga dvojica oslobođena.

Još dvojica su navodno kasnije preminula u pritvoru.

Demonstranti su napali policijsku stanicu u Kardasi 2013. godine, nedugo nakon što su egipatske snage sigurnosti u dva kampa u Kairu ubili na stotine osoba.

Mursi je bio prvi slobodni izabrani egipatski predsjednik. S pozicije je svrgnut 3. jula 2013. godine, nakon čega je sud pokret Muslimanska braća proglasio terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije