AI: Vlasti u BiH krše prava građana bez JMBG

Na demonstracijama za JMBG u Sarajevu okupile su se hiljade ljudi (Al Jazeera)

Neusvajanje novog zakona o jedinstvenom matičnom broju u Bosni i Hercegovini je napad na osnovna ljudska prava građana, saopćio je Amnesty International.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava izdala je saopćenje u kojem navodi da “odgađanje usvajanja novog bh. zakona kojim se određuju jedinstveni matični brojevi novorođenim građanima BiH predstavlja ilegalni napad na osnovna ljudska prava građana”.

Amnesty podsjeća da je stari zakon o JMBG istekao u februaru, te su tako sve bebe rođene nakon toga ostale bez jedinstvenog matičnog broja.

“Stoga novorođenčad nisu mogla dobiti pristup pasošima, čime su bh. vlasti direktno prekršile odredbe o ljudskim pravima koje se primjenjuju u BiH”, navodi Amnesty.

Slučaj bebe Berine

Ova organizacija navodi da su bh. vlasti prekršile pravo slobode kretanja i prava na državljanstvo.

“Posljedice ovih ograničenja mogle bi također negativno utjecati na druga osnovna prava, kao što su pravo na život i pravo na zdravstvenu njegu, jer bi neizdavanje adekvatnih putnih dokumenata moglo imati za posljedicu nemogućnost liječenja u inostranstvu”.

Amnesty je pomenuo i slučaj  Berine Hamidović, djevojčice bez jedinstvenog matičnog broja, koja je umrla na Institutu za dijete i majku u Beogradu.

Berinini roditelji, iako su pokušavali, nisu uspjeli dobiti putne isprave za djevojčicu, a  granicu su prešli ilegalno.

Berina je rođena prijevremeno s dijagnosticiranom anomalijom jednjaka i operirana je peti dan po rođenju. Mjesec i po nakon operacije, ljekari u Sarajevu savjetuju izmještanje u Beograd.

Evidentirana i liječena na ime i jedinstveni matični broj svoje majke, Berina je na Institutu u Beogradu ostala 27 dana.

Ljekari su prilikom prijema na kliniku dijagnosticirali niz infekcija koje su na kraju dovele do sepse.

Nadzor društvenih mreža

Amnesty je izrazio zabrinutost zbog izvještaja da su neki učesnici mirnih demonstracija u Sarajevu pod istragom u okviru zakona o borbi protiv terorizma, kao i činjenice da je Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska objavilo istragu i nadziranje demonstranata na društvenim mrežama.

“To bi moglo imati zastrašujuće posljedice  na slobodu izražavanja i okupljanja u državi”, navodi se u saopćenju Amnestyja.

“Amnesty International poziva Vladu BiH da, bez odugovlačenja, preduzme potrebne mjere da omogući, u kontekstu prijedloga zakona o jedinstvenom matičnom broju, zaštitu osnovnih ljudskih prava svojih građana. Amnesty International poziva sve bh. vlasti da uzmu u obzir sve međunarodne obaveze vezane za slobodu izražavanja i okupljanja, prije nego što nedavne proteste dovedu u vezu sa mogućim optužbama za terorizam”, navodi se u saopćenju.

Ranije su učesnici JMBG protesta u Sarajevu pozvali sve građane BiH da im se pridruže u borbi za ispunjenje njihovih zahtjeva na novim demonstracijama u ponedjeljak, 1. jula, pod nazivom “Izađite i dajte im otkaz“.

“Prvog dana protesta, naš su zahtjev za hitno usvajanje Zakona o JMB stavili na dnevni red. Vijeće ministara BiH donijelo je privremenu odluku o JMBG. Drugog dana protesta, Belmina Ibrišević dobila je pasoš. Sedmog dana Belmina je izmještena na liječenje, a za 3.057 beba određeni su jedinstveni matični brojevi.

Tada smo im dali rok do 30. juna. Rok u kojem su samo trebali uraditi svoj posao i osigurati djeci elementarna prava. Trebali su raditi posao za koji smo ih odabrali. Trebali su raditi posao za koji ih odlično plaćamo”, poručili su građani okupljeni oko JMBG protesta.

Izvori: Al Jazeera i agencije