Airbus pobijedio Boeing na njegovom terenu

Najnovija Airbusova narudžba pokazuje da datum isporuke postaje ključan faktor za avio-kompanije (AP)

Europski zrakoplovni div Airbus potpisao je 14 milijardi dolara vrijedan ugovor s američkim prijevoznikom Delta Air Lines o isporuci 50 zrakoplova srednjeg i dugog doleta s motorima britanskog Rolls-Roycea.

Istisnuvši iz utrke Boeing, Airbus je osigurao Deltinu narudžbu za 25 zrakoplova tipa A350-900 i 25 zrakoplova tipa A330-900neo.

S obzirom na još uvijek relativno mali udio Airbusa i Rolls-Roycea u segmentu tradicionalnih američkih prijevoznika, “ovo je važna pobjeda – posebno kada se uzme u obzir da je flota tradicionalnih prijevoznika stara pa predstavlja veliki potencijal potražnje s obzirom na potrebu zamjene”, objavila je tvrtka Westhouse Securities u bilješci ulagačima.

Airbus: Ogromno priznanje

Glavni operativni direktor Airbusa John Leahy izrazio je zadovoljstvo ugovorom, koji, po kataloškim cijenama, vrijedi 11 milijardi eura, istaknuvši da je riječ o “ogromnom priznanju” za europsku kompaniju.

Delta već ima u svojoj floti mnogo Airbusovih zrakoplova, a nedavno su ih naručili još 55.

Analitičar Christophe Menard nagađa da je Airbusu vjerojatno išlo u prilog to što može dostaviti zrakoplove A350 u kratkom roku, budući da je u lipnju prijevoznik Emirates otkazao narudžbu 70 zrakoplova.

“Boeing, pak, ne može tako brzo isporučiti svoje modele 787”, rekao je Menard.

Ključan datum isporuke

Najnovija Airbusova narudžba pokazuje da datum isporuke postaje ključan faktor za zrakoplovne kompanije, ističu analitičari.

Europski je proizvođač zrakoplova izvijestio i o preliminarnom sporazumu sa China Aircraft Leading Companyjem za isporuku 100 zrakoplova, vrijednom 10,2 milijarde dolara, prema kataloškim cijenama.

Nove će narudžbe pomoći Airbusu da smanji zaostatak za Boeingom po broju novih narudžbi u ovoj godini.

Krajem listopada Boeing je za ovu godinu imao 1.046 neto novih narudžbi, a Airbus 794.

Izvor: Agencije