Ajatolah Khamenei: Ni rata, ni pregovora s Amerikom

Ali Khamenei: Američki zvaničnici govore o nama cinično, a pored sankcija, govore o ratu i pregovorima (EPA)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u ponedjeljak kako neće biti ni rata, ni pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Američki zvaničnici neko vrijeme govore o nama cinično, a pored sankcija, govore o ratu i pregovorima”, naveo je on na društvenoj mreži Twitter.

“Dozvolite mi da poručim narodu: Neće biti ni rata, ni pregovora sa SAD-om”, navodi se u poruci na engleskom jeziku.

‘Samo prazne riječi’

On je, također danas, zabranio održavanje bilo kakvih direktnih razgovora s Washingtonom.

“Zabranjujem bilo kakve razgovore s Amerikom… Amerika nikada nije lojalna svojim obećanjima u razgovorima… Samo daje prazne riječi… I nikada ne odustaje od svojih ciljeva u razgovorima”, prenijela je iranska državna televizija citirajući vrhovnog lidera.

Postoje špekulacije da će se Iran vratiti za pregovarački ston nakon jednostranog povlačenja SAD-a iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i ponovnog uvođenja sankcija Teheranu.

Iran je odbacio prijedlog američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog, navodeći da Washington više nije pouzdan partner, pošto je prekršio svoje obaveze prema sporazumu.

Khamenei je u ponedjeljak kritizirao Vladu Irana zbog lošeg upravljanja ekonomijom, a nakon što je SAD uveo oštre sankcije Islamskoj Republici.

Sankcije su ‘unilateralizam SAD-a’

“Više od sankcija [SAD-a] loše ekonomsko upravljanje stvara pritisak običnim Irancima… Ne kažem da je to izdaja, ali je ogromna greška u upravljanju”, rekao je on, prenosi agencija Reuters.

Sjedinjene Američke Države su ponovo uvele rigorozne sankcije Iranu u utorak, a Trump je zaprijetio kako će kazniti kompanije država trećeg svijeta ako nastave raditi u toj državi.

Iran je američke sankcije ocijenio kao “unilateralizam SAD-a”.

Izvor: Agencije