Akcija koja pokreće nepokretne i čuva okoliš

Kada je Korab Ahmeti prošle godine počeo prikupljati poklopce plastičnih flaša na Kosovu, nije ni pomišljao da će na njegovu adresu stići nekoliko tona poklopaca.

Ideja na koju je prije nekoliko godina došao njegov brat, koji studira u Turskoj, jednostavna je.

Kako je izvijestio reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj, za 250 kilograma plastičnih poklopca, koji se šalju u Tursku na reciklažu, dobiju se jedna kolica za osobe s ograničenim mogućnostima kretanja. 

Za nepokretne 50 kolica

“U prvih šest meseci dobili smo 25 kolica kao rezultat prikupljanja čepova od boca. A dobili smo ih 50, jer su nam Turci donirali dodatnih 25. Sva kolica podijelili smo onima koju imaju potrebu za njima”, kaže Korab Ahmeti, koordinator projekta.

U ovu akciju uključio se veliki broj građana Kosova. Poklopci se prikupljaju u gotovo svim kućama i prodavnicama.

“Pošto je ideja o prikupljanju veoma dobra, jer tako možemo pomoći osobi s invaliditetom da dobije kolica, odazvali smo se ovoj inicijativi kao i mnogi ostali. Ponosni smo na to”, kaže Milot Bajrami, vlasnik sendvič-bara, koji se također uključio u akciju.

Kujtim Bajrami kaže da osobe s invaliditetom nemaju dovoljno podrške od kosovskih institucija, jer im ne obezbjeđuju pomagala.

“Imajući u vidu da kosovske institucije ne podržavaju, koliko bi trebalo, ovu kategoriju stanovništva, ideja o poklopcima za kolica mnogo mi se sviđa. Ovaj projekat omogućava ljudima da budu samostalni”, objašnjava Kujtim Bajrami.

Nastavak akcije

Ahmeti, koordinator projekta, kaže da mu je trenutak kada su podijeljena kolica postao motivacija da se još više trudi kako bi pomogao ljudima s invaliditetom.

“Imali smo primjer osobe koja nije izašla iz kuće tri godine. Kada su joj uručena kolica, njen život se promijenio, jer je mogla izaći i vidjeti svijet napolju. Za mene lično to je bio trenutak preokreta koji me motivirao da još više radim na ovom projektu. Ne mogu opisati kako se ljudi osjećaju kada dobijaju nešto što im je stvarno neophodno”, kaže Ahmeti.

Projekat “Poklopci za kolica”, osim što mobilizira građane Kosova da pomognu onima kojima je pomoć potrebna, sprečava i zagađenje prirode, pošto je plastičnim poklopcu potrebno blizu 400 godina da se razgradi prirodnim putem.

Korab Ahmetaj i grupa dobrovoljaca koja je angažirana na ovom projektu nastavljaju rad. Nadaju se da će se ova ideja proširiti i u regionu.

Izvor: Al Jazeera