Akcija protiv narkomafije u BiH i Sloveniji

Na teritoriji Bosne i Hercegovine i Slovenije počela je velika policijska akcija kodnog naziva “Global”, usmjerena protiv narkomafije.

U Banjoj Luci i Sarajevu uhapšeno je osam osoba zbog krijumčarenja većih količina kokaina i marihuane u više država Evrope.

Prema nalogu Tužiteljstva BiH pretreseno je više lokacija. Riječ je o akciji usmjerenoj protiv krijumčarenja kokaina i marihuane.

Aktivnosti provode pripadnici MUP-a entiteta Republika Srpska i Kantona Sarajevo.

Međunarodna saradnja

Iz MUP-a RS-a je saopćeno da je ista akcija pokrenuta i u Sloveniji. Odvija se u saradnji s Hrvatskom, Slovenijom, Mađarskom, Holandijom i Njemačkom, kako bi bila provedena što bolja istraga i prikupljeni dokazi za počinjena kaznena djela.

Akciju “Global” podržale su zemlje regije, ali i Evrope.

“Sprovođenjem navedene operativne akcije došlo se do saznanja da organizovana grupa osoba sa područja Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine organizuje neovlašteni međunarodni promet opojne droge kokain sa područja Kraljevine Holandije i Danske prema zemljama Centralne i Istočne Evrope, dok istovremeno, koristeći iste krijumčarske kanale navedena organizovana kriminalna grupa vrši neovlašteni međunarodni promet opojne droge marihuana sa područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine i Slovenije, prema zemljama zapadne Evrope”, izjavila je Marija Markanović, glasnogovornica Centra javne bezbjednosti Banja Luka.

Tužiteljstvo traži određivanje mjera pritvora za većinu uhapšenih.

Nakon što na terenu u Banjoj Luci ispita osumnjičene, tužiteljica će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora za većinu uhapšenih, među kojima je i osumnjičeni koji ima državljanstvo Holandije i boravi u Roterdamu.

Izvor: Al Jazeera i agencije