Akcija ‘Respekta’ za poštovanje: Fudbal za sve

Škola fudbala 'Respekt' uključuje djecu s poteškoćama u razvoju i druge marginalizirane grupe djece (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Muhamed Bikić

Škola fudbala “Respekt” iz Sarajeva, prvi put od osnivanja (2014), organizira trodnevni internacionalni kamp “Fudbal za sve”, uz pomoć prijatelja škole i franšiznog partnera Fussballfabrike Sasche Nagela iz Njemačke. Kamp će biti održan od 23. do 25. augusta na fudbalskom stadionu u Prači.

“U protekle dvije godine postojanja škole prioritet nam je bio okupiti djecu različitih psihofizičkih sposobnosti na jednom mjestu i osigurati optimalne uslove za učešće u trenažnom procesu. U tome smo upjeli i škola trenutno broji 90 polaznika, dječaka i djevojčica, starosne dobi od četiri do 14 godina”, kaže Emir Hujdur, osnivač i direktor “Respekta”.

Kroz ovaj vid aktivnosti “Respket” daje podršku procesima integracije i inkluzije, a ujedno je jedinstvena po mnogo čemu u Evropi i svijetu.

“Kako bi potvrdili tezu da fudbal, kao najpopularniji sport, ima humanu dimenziju i važnu ulogu u zdravom odrastanju i odgoju mladih, a u skladu sa sloganom ‘Fudbal za sve’, ‘Respekt’ je u trenažni proces uključio i djecu s poteškoćama u razvoju i sve ostale marginalizirane grupe djece. Svima njima sport pruža društvo, podršku, osjećaj pripadnosti i povezanosti.”

Nagrade i priznanja

Za dosadašnji rad “Respekt” je nagrađen Specijalnim priznanjem za popularizaciju i razvoj bosanskohercegovačkog sporta, koje im je za 2015. godinu dodijelio Sportski savez Bosne i Hercegovine.

“Posebno nam je drago što smo to priznanje dobili od državnog saveza, koji je prepoznao značaj našeg projekta za naše društvo. To nam je dalo veliki motiv za dalji rad. Moram posebno istaći veliku podršku austrijskog kontigenta EUFOR-a (odjel za civilno-vojnu saradnju – CIMIC) te ambasade Njemačke i Sjedenjenih Američkih Država u Bosni Hercegovini. Naravno, imamo podršku privrednih subjekata, Kantona Sarajevo i lokalne samouprave, a posebno Crvenog križa Novo Sarajevo”, kaže Hujdur.

Upravo preko Crvenog križa uspostavljena je saradnja i van granica Bosne i Hercegovine, što je rezultiralo organiziranjem internacionalnog kampa.

“Osnovni cilj kampa je socijalizacija, druženje i zabava kroz trodnevni trening po standardima Fussballfabrike, te djecu podučiti novim fudbalskim vještinama, a sve uz prisustvo trenera iz Njemačke i Bosne i Hercegovine. Želimo obezbijediti djeci nezaboravno druženje. U Na kampu će učestvovati djeca iz oba bosanskohercegovačka entiteta, što daje još veći značaj kampu, koji je besplatan, kao i sve aktivnosti koje su vezane za ovu školu. Ovaj kamp je prepoznala i Ambasada Njemačke u Sarajevu, koja se aktivno uključila u organizaciju. Veliku zahvalnost dugujemo atašeu za kulturu Susanne Mattis, koja je i u proteklom periodu dala nemjerljiv doprinos u realizaciji naših ciljeva. Realizaciju kampa pomogli su i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, BH Telecom i Sarajevski kiseljak”#, govori Hujdur.

Fussballfabrik osnovao je 1997. godine poznati fudbaler Ingo Anderbrugge. Više od 3.000 djece godišnje trenira po najvišim standardima i s licenciranim trenerima. Uz pomoć prijatelja škole i franšiznog partnera Fussballfabrike Sasche Nagela iz Njemačke, došlo je do realizacije ovoga internacionalnog kampa.

“Željeli smo još jednom obradovati polaznike škole fudbala i omogućiti im trening u kojem će naši treneri, zajedno s trenerima iz Bosne i Hercegovine, na zabavan i uzrastu prilagođen način prenijeti znanja i nove vještine. Važan aspekt su i djeca s poteškoćama u razvoju koja će biti na kampu, što daje potpuno novu dimenziju ovakvim kampovima, a to je inkluzija djece na svim poljima i u svim situacijama”, naglasio je Sascha Nagel, humanista i prijatelj “Respekta” i Bosne i Hercegovine.


[Ustupljeno Al Jazeeri]

Za svu djecu

Geografski položaj, ambijent za održavanje ovakve sportske manifestacije i međuentitetska saradnja pretpostavke su da se Škola fudbala “Respekt” odluči da svoj prvi internacionalni kamp održi upravo na teritoriji općine Prača.

“Izuzetno nam je drago da će ovaj kamp biti održan ovdje, u Prači, na teritoriji općine koja je nekada učestovala u suorganizaciji Danske škole fudbala. Posebno nam je drago da je organizator jedinstvena škola fudbala koja se brine o djeci s poteškoćama i koji zajedno treniraju s ostalom djecom. Na kraju krajeva, sam naziv škole sve govori”, kaže načelnik Općine Prača Asim Zec.

“Respekt” je jedina škola fudbala u Evropi koja djeci s poteškoćama u razvoju, malim Romima, djeci bez roditeljskog staranja i svoj djeci djeci jednako otvara vrata i pruža besplatne treninge fudbala. Dakle, daje jednakost svoj djeci i zajednički u sportskom duhu “briše razlike” među njima.

Izvor: Al Jazeera