Akcija SIPA-e ‘List’ protiv švercera duhana

Osumnjičeni se terete da su od marta do jula 2015. na bosanskohercegovačko tržište u ilegalan promet ubacili više od 220 tona sječenog duhana (Arhiva)

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “List”, koja se izvodi u saradnji s pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO) zbog organiziranog kriminala, prenosi agencija Anadolija.

U toku su pretresi objekata na više desetaka lokacija na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje te Distrikta Brčko.

Akcija se provodi zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi, navodi SIPA.

Sječeni i duhan u listu

Pripadnici organizirane kriminalne grupe dovode se u vezu s krijumčarenjem visokotarifnih roba u Bosni i Hercegovini, odnosno nezakonitim prometom sječenog i duhana u listu.

Sumnjiče se da su u periodu od marta do jula 2015. godine na tržište Bosne i Hercegovine u ilegalan promet ubacile sječeni duhan u količini većoj od 220 tona s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi, čime je budžet Bosne i Hercegovine oštećen u iznosu većem od 18 miliona KM (devet miliona eura).

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a više informacija bit će saopćeno u toku dana.

Izvor: Agencije