Akcija ukrajinske vojske u Kramatorsku

Ukrajinska vojska počela je vojnu akciju protiv proruskih snaga u Kramatorsku u poslijepodnevnim satima u utorak.

Nakon kratkotrajne borbe, u kojoj je prema izjavama svjedoka bilo i žrtava, specijalci i ukrajinska armija povratili su kontrolu nad lokalnim aerodromom u Kramatorsku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin traži od UN-a i međunarodne zajednice jasnu osudu akcije, a premijer Dmitrij Medvedev upozorava da je Ukrajina na rubu građanskog rata.

Putin je telefonski razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom i pritom izrazio zabrinutost zbog pokretanja vojne ofanzive i naglog pogoršanja situacije.  

Nešto ranije ukrajinske trupe i vojna vozila grupisale su se u blizini grada Izjuma na istoku zemlje, odakle je jedan dio helikopterima krenuo u akciju. Ostatak snaga je u iščekivanju daljih naređenja.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Na ovaj korak Vlada u Kijevu odlučila se zbog sve većeg gubitka kontrole u gradovima na istoku, te je tu akciju nazvala protivterorističkom.

Između Kramatorska i Izjuma, gdje su se ranije grupisale stotine ukrajinskih vojnika, nalazi se Slavjansk, najjače prorusko uporište u ovom dijelu Ukrajine, javlja Al Jazeerin Vladimir Bobetić.

Grupisanje ukrajinske vojske

Ukrajinski predsjednik Oleksandar Turčinov ranije je objavio je da je jutros počela “antiteroristička akcija” protiv proruskih aktivista u regiji Donjeck.

“Cilj akcije je zaštita građana Ukrajine, zaustavljanje terora i kriminala te zaustavljanje pokušaja da se naša zemlja rastrga na dva dijela”, rekao je Turčinov u Parlamentu.

Naš reporter ranije se javio iz Izjuma, nedaleko od Slavjanska.

“Grupisanje nekoliko stotina vojnika znak je početka dugo najavljivane akcije”, javio je Bobetić, podsjećajući kako je Kijev najavio odmjerenu i postepenu akciju.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upozorio je Kijev da ne upotrebljava silu protiv proruskih aktivista.

“Ne može se razgovarati, a istovremeno slati tenkove. Rekao sam više puta da bi upotreba sile na jugoistoku Ukrajine sabotirala mogućnost multilateralnog sastanka”, rekao je Lavrov.

NATO poziva na smirivanje

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je danas Rusiju da “smanji svoj pritisak” u ukrajinskoj krizi na način da povuče trupe koje su u velikom broju razmještene blizu granice.

“Iznimno sam zabrinut posljednjim razvojem situacije u Ukrajini, nastavkom nasilja kojemu pribjegavaju manje grupe separatista te vojnim pritiskom Rusije na ukrajinske granice”, rekao je Rasmussen nakon dolaska na sastanak ministara odbrane EU-a.

“Pozivam Ruse da smanje pritisak u toj krizi, da povuku trupe s granica kako bi se okončala destabilizacija te zemlje te pokažu kako ona ne podržava nasilje proruskih separatista. Rusija mora prestati biti kamen spoticanja i mora početi sudjelovati u postizanju rješenja”, kazao je.

Rasmussen bi evropskim ministrima trebao predstaviti mjere koje je poduzeo NATO, a cilj je garantirati sigurnost zemljama istočne Evrope, naročito baltičkim državama, te Poljskoj i Rumuniji.

Da bi se stanovništvu dao osjećaj sigurnosti, ondje su privremeno poslani avioni – radari tipa Awacs.

I SAD je na područje baltičkih zemalja poslao šest lovaca – bombardera tipa F-15, 12 tipa F-16 te tri transportna aviona u Poljsku.

Ostale evropske zemlje, među kojima Francuska i Velika Britanija, izrazile su spremnost poslati tamo svoje avione ukoliko to od njih u idućih nekoliko sedmica zatraži NATO.

Izvor: Al Jazeera i agencije