Akcije iračke vojske u Falluji i Ramadiju

Iračka vojska provodi akciju kako bi preuzela grad Falluju od boraca povezanih s Al-Kaidom. Napadi na taj grad izvode se iz zraka, dok su u drugi najveći grad u pokrajni Anbar – Ramadi, poslate trupe.

Hiljade stanovnika napustilo je oba grada, a u dosadašnjim borbama poginule su 34 osobe.

Iračka vojska u ofanzivi je na grad Ramadi koji žele preuzeti od grupe Islamska država Irak i Levant, povezane sa Al-Kaidom. Na snimcima koje je objavila iračka vojska vide se žestoki ulični sukobi. Kako se borbe pojačavaju, ljudi bježe u sigurnije dijelove države.

Oni koji su ostali, zahvalni su iračkoj vojsci.

„Sada se osjećamo sigurno. Bog vas blagoslovio. Vi ste naša braća, Bog vas blagoslovio“, kaže jedan od stanovnika Ramadija.

Provokacija u Anbaru

U državi podijeljenoj na šiite i sunite, gdje je šiitska manjina na vlasti, oduševljenje ovog stanovnika Ramadija ne dijele svi. Pogotovo ne sunitski političari.

„Miješanje trupa premijera (Nurija) al Malikija na direktan način nema nikakvo opravdanje kao ni vojna i socijalna provokacija u provinciji Anbar. Mi to odbijamo“, izjavio je sunitski političar Dhafir al-A'ni.

„Lokalna policija i plemena sasvim su sposobna da se bore protiv terorista. Vlada je trebala pružiti vojnu asistenciju, opkoliti gradove i spriječiti ulazak terorista u njih.“

Dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Iraka, Imran Khan, kaže da mnogi u Iraku nisu zadovoljni politikom premijera Malikija, koju su ocijenili kao sektašku, što je doprinijelo stvaranju grupe Islamska država Irak i Levant.

Američka podrška

Stvaranju te grupe doprinio je i haos u Siriji i lakoća kojom se prelazi iračko-sirijska granica.

„Još važnije, premijer Maliki rekao je da mu je potrebna američka podrška. Nedavno je i bio u posjeti Sjedinjenim  Američkim Državama sa listom teškog naoružanja koju je želio kupiti. Nije dobio ni polovinu od onoga što je tražio, a ono što je dobio još nije stiglo u Irak“, navodi Kan.

„Sa druge strane, ovo nije samo sigurnosno pitanje. Predstoje izbori 30. aprila i Malikiju je potrebna jedna velika operacija da pokaže da je odlučan u ovakvoj vrsti borbe.“

Hiljade onih koji napuštaju Falluju i Ramadi smještaju se u škole u drugim mjestima. Zamjenik generalnog sekretara iračkog Crvenog polumjeseca, saopćio je kako je ta organizacija poslala tri kamiona sa hranom i sanitarnim potrepštinama za porodice u Falluji.

Izvor: Al Jazeera i agencije