Ako se EU raspadne, to će se dogoditi na Balkanu

EU, Evropska unija, Zastave
Ladurner: Balkan je dio Europe i mora ostati dio Europe (Reuters)

Europska unija mora konačno shvatiti Balkan kao svoj prioritet i ne bi ga smjela prepustiti Rusiji, SAD-u ili Turskoj, tvrdi njemački autor i kolumnist Ulrich Ladurner za Deutsche Welle.

On je u kolumni za tjednik Die Zeit napisao da ako se raspadne Europska unija, onda će se to dogoditi tamo gdje je ona najkrhkija – na Balkanu, gdje na nju izvana djeluju moćne sile.

“Namjerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, htio sam pažnju javnosti usmjeriti prema Balkanu – zato što imam osjećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU-a, ali moja argumentacija je jasna: to je dio Europe i mora ostati dio Europe. I to treba jasno signalizirati”, naveo je Ladurner u intervjuu njemačkom radiju.

Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojim see EU morala baviti.

Strukture koje se odupiru reformama

“Politika je bila u stalnom kriznom modusu. A za rješavanje problema na Balkanu potrebno je usredotočiti se na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspjela jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama. I sad je teško ‘razbiti’ te strukture”, ističe on, prenosi Tanjug.

Ladurner je naveo da se treba prisjetiti devedesetih godina prošlog stoljeća.

“Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Clintonove administracije. Europljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trumpa Balkan danas pretjerano zanima”, naveo je on.

Zbog toga EU, kaže, i ima odgovornost da se pobrine oko te regije – i to u vlastitom interesu.

“Balkan se ne smije prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima”, navodi Ladurner.

Izvor: Agencije