Ako zapadni susjedi zatvore granice, BiH će to uraditi na istoku

U Bosni i Hercegovini postoji evidentan manjak smještajnih kapaciteta za migrante i izbjeglice (Al Jazeera)

Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić potvrdio je u utorak da je od kraja prošle godine do danas ova služba obradila 6.257 migranata koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, a njih 5.635 zatražilo je međunarodnu zaštitu.

Pojasnio je da oni ilegalno prelaze granicu sa područja Srbije i Crne Gore, a radi se o migrantima iz visoko rizičnih zemalja, koji koriste Bosnu i Hercegovinu kao tranzitnu rutu na putu ka zemljama zapadne Evrope, prenosi Fena.

“Ovdje se radi o mješovitim migracijama, gdje je samo 20 posto izbjeglica, a ostalo su ekonomski migranti, među kojima je mnogo porodica s djecom i dolaze iz 45 različitih zemalja”, rekao je Ujić novinarima u Sarajevu.

Podsjetio je na projekt za prevenciju ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini, koji je trajao od 2013. do 2017. godine, kada je Služba za strance vratila 1.061 migranta u zemlje porijekla, što je značajan broj uzimajući u obzir činjenicu da se radi o osobama koje nemaju utvrđen identitet, što onda Služba utvrđuje i vraća ih u njihove zemlje.

Evidentan manjak smještajnih kapaciteta

S obzirom na ovaj broj migranata koji su u Bosnu i Hercegvinu ušli u proteklih nekoliko mjeseci, Ujić je naglasio da je ova zemlja suočena i s humanitarnom i sigurnosnim aspektom migracija, posebno ističući da postoji evidentan manjak smještajnih kapaciteta.

“Operativni štab za pitanje migracija na putu je rješenja tog pitanja i u narednih 15-ak dana trebao bi u cjelosti biti riješeno pitanje Kantona Sarajevo, jer su u funkciji Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima te Azilantski centar Salakovac, dok bi kasarna Ušivak uskoro trebala biti stavljena u funkciju”, pojasnio je Ujić.

Najavio je da će Služba koju vodi u što kraćem roku pokušati kasarnu Ušivak u Hadžićima staviti u funkciju i nada se da će time u potpunosti biti riješen Kanton Sarajevo.

Kada je u pitanju Unsko-sanski kanton, gdje je evidentirano između 800 i 1.200 migranata, jer se svakodnevno taj broj mijenja, a njihov smještaj nije riješen, Ujić podsjeća da bi se za njih mogao osigurati smještaj u bivšem objektu Agrokomerca.

Osvrnuo se i na najavu susjeda o zatvaranju granica, posebno izdvajajući najavu Austrije o potpunom zatvaranju granice te činjenicu da ukoliko to učini, isto će najaviti i Slovenija, a postoje operativna saznanja da na taj način razmišlja i Hrvatska.

Jedini odlaze, drugi ulaze u BiH

“Jedini pravi odgovor na to bi bio pojačan nadzor granice i slanje dodatnih snaga na granicu s našim istočnim susjedima. U slučaju da se dese zatvaranja granica, nama neće preostati ništa drugo nego da i mi zatvorimo granicu prema Srbiji i Crnoj Gori”, kazao je Ujić.

Podvukao je da je dnevni priliv migranata između 65 i 80, koji granicu prelaze u manjim ili većim grupama.

Dok jedni napuštaju Bosnu i Hercegovinu, drugi dolaze te se broj migranata u zemlji iz časa u čas mijenja.

Ujić je zaključio da, bez obzira na složenost situacije, kada je u pitanju povećan priliv migranata, Služba za poslove sa strancima, u saradnji s drugim institucijama Bosne i Hercegovine (Granična policija, Obavještajno-sigurnosna agencija, Državna agencija za  istrage i zaštitu) i nadležne entitetske institucije), još uvijek migracije drži pod kontrolom.

Izvor: Agencije