Aktivisti pozivaju na zabranu robota ubica

Postoji prijetnja od robota ubica. Nije riječ o naučnofantastičnom filmu, nego o stvarnom strahu od toga kako bi, zahvaljujući vještačkoj inteligenciji, mogli izgledati ratovi budućnosti.

Aktivisti traže da se zabrani upotreba ubojitih uređaja koji mogu djelovati bez ljudskog nadzora, javlja Reza Sayah, novinar Al Jazeere.

Rae Acheson iz Ženske međunarodne lige za mir i slobodu je kazala: “Želimo potpunu zabranu autonomnog oružja. Treba zabraniti pametna oružja koja sama, bez ljudske kontrole, mogu birati mete i pucati”.

Acheson radi za Žensku međunarodnu ligu za mir, najstarije žensko antiratno udruženje.

To je samo jedna od 50 grupa koje se bore za ljudska prava na konferenciji Ujedinjenih naroda o sljedećoj generaciji autonomnog oružja, poput bespilotne letjelice koje same donose odluke, bez ljudskog nadzora.

Potpuno autonomno oružje sa vještačkom inteligencijom još se nije pojavilo na ratištu, izuzimajući dronove, jer njima daljinski upravljaju ljudi.

Ipak, stručnjaci misle da su Sjedinjene Američke Države, Izrael i Kina blizu toga da naprave takvo oružje.

Tehnologija i vještačka inteligencija napreduju toliko brzo da je to tek pitanje vremena.

Opravdan strah

“Teško je predvidjeti na šta će svijet ličiti. To je neka vrsta predviđanja budućnosti. Postoji opravdan strah da bi se roboti možda mogli oteti kontroli i uraditi nešto loše”, ocijenio je Paul Scharre iz Centra za novu američku sigurnost.

Mnogi se plaše da bi autonomno oružje moglo proizvesti još više civilnih žrtava, a postavlja se i pitanje odgovornosti.

Scharre je dodao: “Javlja se problem odgovornosti. Možda će robot učiniti nešto, a čovjek će reći da nije znao da će robot to uraditi i da to nije njegova odgovornost. To je ono što brine ljude”.

“Jedan od ključnih faktora je vrijeme. Ako se uskoro ne donese zabrana ili ograničenje na autonomna oružja, aktivisti se brinu da bi bogate i napredne države mogle napraviti takvu vrstu oružja, kojeg se poslije neće željeti odreći”, javlja Sayah.

Problem potpuno autonomnog oružja toliko je široko, komplicirano i novo da članice UN-a na ovoj konferenciji ne planiraju donositi nikakve formalne odluke.

Cilj im je razgovarati o tom pitanju i eventualno se dogovoriti o definiciji šta je to autonomno oružje koje bi moglo zauvijek izmijeniti način ratovanja.

Izvor: Al Jazeere