Aktivisti: Pronađena djevojčica je Romkinja

Aktivisti navode kako je danas riješen slučaj djevojčice čije porijeklo nije poznato, a koja je pronađena u oktobru u Velikoj Gorici, nedaleko od Zagreba.

Ona mjesec dana živi u zagrebačkom domu za nezbrinutu djecu i do sada o njoj niko ništa nije uspio doznati.

No, aktivisti iz grupe „Are You Syrious?“, inicijative koja je posvećena humanitarnom radu i pomaganju izbjeglicama koje iz Sirije i drugih dijelova Bliskog istoka traže spas u Europskoj uniji, navode kako je riječ o djevojčici koja je pripadnica romske grupe Bajaši.

Danas je ustanovljeno kako „curica priča bajaški dijalekt“, koji je „dijalekt rumunjskog jezika kojim govore Romi Bajaši naseljeni na području Rumunjske, južne Mađarske i Hrvatske“, objavili su aktivisti na Facebook stranici grupe.

Potraga za porodicom

Ističu kako još nije poznato gdje je njena porodica, „no nadamo se da ćemo saznati uskoro“, navode iz organizacije „Are You Syrious?“.

Također se navodi kako je djevojčica odmah reagirala i počela razgovarati kada je čula romski jezik, te da se pretpostavlja kako ima manje od tri godine, što se ranije mislilo.

Nisu uspjeli raniji pokušaji komunikacije s djevojčicom na dijalektima arapskog i drugih bliskoistočnih te azijskih jezika. 

Iz doma za nezbrinutu djecu ističu kako je djevojčica dobrog zdravlja i veoma komunikativna.

Izvor: Al Jazeera i agencije