Aktivisti protiv Vlade Danske

Aktivisti su uputili riječi ohrabrenja izbjeglicama u poruci predviđenoj za objavu u britanskim medijima (Velkommen til flygtninge - Nej til Støjbergs skræmmekampagne)

Nakon što je Vlada Danske objavila da će finansirati medijsku kampanju kako bi odvratila izbjeglice od namjere da se upute u tu zemlju, aktivisti su im odgovorili porukama podrške izbjeglicama.

Ministrica za integracije Inger Stojberg, rekla je ranije da će u stranim novinama objaviti oglase sa informacijama koje će odvratiti izbjeglice da dolaze u Dansku.

Grupa aktivista zatim je pokrenula Facebook kampanju pod nazivom “Dobrodošli u Dansku – ‘ne ‘paničnoj kampanji Stojberg”. U nešto manje od četiri sedmice protivkampanja je pridobila više od 20.000 pristalica.

Protivnici Vladine kampanje objavili su oglase i u medijima, poput danskog lista Politiken, britanskog Guardiana i njemačkog Taza.

‘Nismo kao ministrica’

“Mi nismo kao ministrica Stojberg i ostatak Danske vlade. Mnogi od nas žele izbjeglicama toplu dobrodošlicu. Želimo pomoći ljudima koji bježe od mučenja, bombi i progona”, navodi se u oglasu koji su u Guardianu objavili protivnici Vladine kampanje.

 

 

Dejlig oplevelse for en af initiativtagerne til Velkommen til flygtninge – Nej til Støjbergs skræmmekampagne – at kunne…

Posted by Velkommen til flygtninge – Nej til Støjbergs skræmmekampagne on Friday, August 14, 2015

 

Najava Vladine kampanje uslijedila je u julu, ubrzo pošto je danski Jyllands-Posten objavio dokument prema kojem trgovci ljudima pomažu azilantima da porede različite nivoe u socijalnoj zaštiti i mjesečnoj novčanoj pomoći izbjeglicama u državama EU, a naročito u dobrostojećim Danskoj, Njemačkoj, Holandiji i Švedskoj.

“Naravno, uvjeti života, uključujući i one finansijske, jesu ono što je azilantima važno. Zašto bi inače krijumčari ljudima objavili na internetskoj stranici sistematski pregled država, uključujući i Dansku”, napisala je ministrica na Facebooku.

Izvor: Al Jazeera i agencije