Aktivistica skinula južnjačku zastavu

Trenutak kada je An Buyarim Newsome skinula zastavu: Vlasti su oznaku Konfederacije vratile na jarbol za sat vremena (Reuters)

Jedna aktivistica popela se u subotu na jarbol pred Parlamentom Južne Karoline i, uprkos pozivima policije, skinula zastavu Konfederacije, objavili su zvaničnici, dan nakon što je predsjednik SAD-a Barack Obama tu zastavu nazvao simbolom rasističkog ugnjetavanja.

Zastava koja se koristila u Američkom građanskom ratu postala je glavna tema na jugu SAD-a nakon prošlosedmičnog ubistva devetero Afroamerikanaca u crkvi u gradu Charleston, prenose agencije.

Osumnjičeni za taj zločin, 21-godišnji Dylann Roof, pozirao je s konfederacijskom zastavom na fotografijama na internetu, uz koje je objavio i rasistički manifest.

Nakon skidanja zastave u Columbiji, dvoje ljudi je uhapšeno i optuženo zbog oštećivanja spomenika, objavile su vlasti Južne Karoline.

Zastava je vraćena na jarbol nakon sat vremena.

Policija je saopćila kako se radi o Britanny Ann Byuarim Newsome (30) i Jamesu Ianu Tysonu (30), oboje iz Sjeverne Karoline.

Kako navode iz policije, predviđena kazna za navedeno krivično djelo je zatvor do tri godine, ili globa do 5.000 dolara, ili oboje navedeno.

Podsjetnik na progon

Grupa lokalnih aktivista objavila je da su oni organizirali skidanje zastave pred zgradom Parlamenta ove američke savezne države, izvješene u čast borcima koji su se borili na strani Konfederacije u građanskom ratu od 1860. do 1865. godine.

“Nismo mogli mirno sjediti i gledati kako predmet koji je potakao smrt žrtava masakra u Charlestonu vijori nad njihovim grobovima”, objavila je grupa na društvenoj internetskoj mreži Twitter.

Na sahrani ubijenog pastora u Charlesonu u petak, Obama je zastavu nazvao “podsjetnikom na sistematski progon i rasno ugnjetavanje”.

Zastupnici u Parlamentu Južne Karoline u utorak su na dnevni red stavili raspravu o uklanjanju zastave sa zgrade državnog Paralmenta.

Početak rasprave očekuje se u četvrtak, a za izglasavanje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Izvor: Agencije