Aktueliziran projekat Zagreb na Savi

Hrvatska Vlada je za realizaciju zatražila novac iz evropskog fonda za investicije, no zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vjeruje da bi finansijere mogao pronaći u Kataru. Za razliku od Beograda na Savi, zagrebačka verzija je potpuno drugačije koncipirana.

Nakon Beograda na vodi, gradit će se i Zagreb na Savi. Projekat o kojem se govori 15-ak godina, počeo se micati s mrtve tačke. Uz nasip za rekreaciju, grmlje i korov, svaki novi sadržaj za Zagrepčane je i više nego potreban. 

“Rijeka Sava je jedan veliki potencijal, mislim dalo bi se tu štošta uzgajati, sve je zapušteno i drago mi je da se pokrene nešto po tom pitanju, pozdravljam svaki projekt”, izjavio je Marko, stanovnik Zagreba.

“Mnogi gradovi u kojima sam bio Pariz ili Budimpešta leže na rijeci i koriste je za riječni turizam, baš bi trebalo to”, smatra Petar Škaro, stanovnik Zagreba.

“To je prilika za Zagreb da se razvija i da imamo u Zagrebu više sadržaja’’ kazala je Nena Lebeda, Zagrepčanka.

Ono što Zagrepčani priželjkuju, Beograd će dobiti. Vlada Srbije je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisala ugovor o gradnji stambeno-poslovnog kompleksa ‘Beograd na vodi’. Projekt je ukupno vrijedan 3,5 milijarde eura i prostirat će se na 177 hektara obale Save.

“Zagreb je jedan od rijetkih srednjoeuropskih gradova koji rijeku nadomak središta grada ne koristi kao resurs. Realizacijom projekta to bi se promijenilo, ali na nešto drugačijem konceptu. Umjesto na urbanizaciji, naglasak bi bio na gospodarstvu”, prenosi novinar Al Jazeere, Ivan Čorkalo.

Prije svega predviđa rješenje problema vodoopskrbe, odbrane od poplava, zaštite okoliša i gradnje hidroelektrana.

Potrebni ulagači

‘’Projekt Zagreb na Savi, Vlada je prijavila i za korištenje novca iz takozvanog ‘Junckerovog plana’ za investicije. Od Brisela traže milijardu i pol eura. No, hoće li se financirati europskim ili novcem privatnih ulagača, u Vladi još ne znaju’ kazao je Dubravko Ponoš, direktor firme Zagreb na Savi.

“To je zaista velik, zahtjevan i skup projekt koji će se realizirati jako puno godina. Stavljati u kontekst sadašnjih ideja, programa i mogućnosti financiranja da, ali na parcijalnim dijelovima tog projekta”, navodi Branko Grčić, potpredsjednik Vlade Hrvatske.

O Zagrebu na Savi i nekim drugim projektima, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je s katarskom ambasadoricom i kako navodi, interes postoji. 

“Oni su zainteresirani za ovo o čemu sam govorio, oni imaju novac i žele ulagati, a možda se to riješi pa da odemo u Dohu”, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Nakon što je prije tri i po godine predstavljen, projekat Zagreb na Savi je aktualiziran. Pronađu li se ulagači, optimisti vjeruju kako bi do 2025. zarasle obale Save mogle svanuti u znatno ljepšem ruhu.

Izvor: Al Jazeera