Al-Aqsa: Knesset uz palestinske demonstrante

Tenzije na mjestu koje je najsvetije u judaizmu i treće najsvetije u islamu, porasle su u proteklim danima (Getty Images)

Članovi Knesseta, izraelskog Parlamenta, stali su uz nekoliko stotina Palestinaca u mirnom protestu ispred Lavlje kapije kompleksa džamije Al-Aqsa, u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Današnje okupljanje organizirano je kako bi se protestiralo protiv pravila i restrikcija koje je nametnula izraelska vlast Palestincima koji žele ući u Al-Aqsu na molitvu.

Blizu 500 vjernika kasnije su rastjerale izraelske snage sigurnosti, u ponovljenim sukobima od ponedjeljka, navode izvori Al Jazeere na licu mjesta.

Tenzije na mjestu koje je najsvetije u judaizmu i treće najsvetije u islamu, porasle su u proteklim danima kada je jevrejskim vjernicima dozvoljen ulazak kako bi proslavili praznik Sukot, dok snage sigurnosti brane pristup Palestincima mlađim od 50 godina.

Jake emocije

Novinarka Al Jazeere Nisreen El Shamayleh, koja se javila iz Jerusalema, kazala je kako je prizor jevrejskih vjernika na molitvi u kompleksu izazvao jake emocije Palestinaca kojima je zabranjen ulaz.

„Članovi Knesseta protestiraju protiv restrikcija izraelske Vlade, nametnutih palestinskim vjernicima, dok jevrejske grupe imaju pristup“, javila je.

„Očevici su nam kazali da se među onima kojima je dozvoljen pristup nalaze naseljenici i aktivisti desničari. Okupljeni ljudi su nam rekli kako im ne smetaju posjete, ali su isprovocirani činjenicom da se u kompleksu mole naseljenici i desničari. Zabrinuti su da bi ovaj trend mogao dovesti do podjele kompleksa Al-Aqsa.“

Riyad Mansour, stalni palestinski posmatrač u UN-u, u srijedu je napisao pismo Vijeću sigurnosti UN-a  o „kritičnoj situaciji i stalnom porastu tenzija u Okupiranoj Državi Palestini“, te pozvao međunarodnu zajednicu da posveti posebnu pažnju situaciji u kompleksu Al-Aqsa.

„Izrael pokušava stvoriti novu realnost na štetu Palestinaca, njihovih vjerskih prava, lokacija i historijskog identiteta i Izraelci krše svetost vjerskih lokacija bez ikakvih posljedica“, naveo je u pismu.

„Suočen sa takvim teškim kršenjima i ostati nijem je neprihvatljivo i to će samo ojačati nastojanja Izraela.

Visoke tenzije

Izraelska policija zatvorila je jutros kompleks džamije Al-Aqsa zbog tenzija stvorenih između više hiljada palestinskih vjernika i Jevreja koji su pokušali ući u kompleks bogomolje povodom posljednjeg dana jevrejskog praznika Sukota, prenosi agencija Anadolija.

„Izraelska policija zatvorila je ulaz Al-Magharbeh kroz koji su najčešće u kompleks nasilno ulazili jevrejski doseljenici“, kazao je u razgovoru za Anadoliju zvaničnik jordanske islamske zadužbine koja upravlja Al-Aqsom, Sheikh Azzam al-Khatib.

On je dodao kako na stotine palestinskih vjernika još uvijek ulazi u Al-Aqsu uzvikujući „Allahu ekber“.

Veći broj Jevreja rano jutros je nasilno ušao u kompleks Al-Aqse u pratnji izraelske policije.

„Još jučer smo zatražili od izraelske policije da spriječi doseljenike da ulaze, međutim, oni su to odbili. Tenzije su ovdje vrlo visoke“, kazao je al-Khatib.

Upadi u kompleks

Kada je riječ o ulasku u Al-Aqsu, izraelska policija je ranije uvela ograničenja za palestinske vjernike prema kojima ulazak nije dozvoljen Palestincima mlađim od 50 godina.

Proteklih mjeseci u ovom kompleksu zabilježen je veliki broj nasilnih upada jevrejskih doseljenika koji su najčešće bili u pratnji izraelske policije.

Izraelski ministar unutrašnje sigurnosti Yitzhak Aharonovitch zaprijetio je sinoć zatvaranjem kompleksa džamije Al-Aqsa u cijelosti ukoliko se ne uspostavi mir. Vojne radio stanice prenijele su riječi ministra, u kojima se kaže „želimo da Hramska gora bude otvorena kako za muslimane tako i za Jevreje, no ukoliko to ne bude dozvoljeno Jevrejima, onda neće biti ni muslimanima.“

Nakon konsultativnog sastanaka između Aharonovitcha i policijskog komesara Yohanana Dnino donesena je odluka o osnivanju specijalne policije u izraelskoj vojsci čije je zadatak da prati i rješava probleme u džamiji Al-Aqsa, kao i obezbjeđivanja aviona samo u te svrhe. 

Za muslimane Al-Aqsa predstavlja treće najvažnije svetište, dok Jevreji vjeruju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. 

Izvor: Al Jazeera i agencije