Al-Faisal: Rijad nije u ratu s Iranom

Rijad optužuje Teheran za pomaganje pobunjenika u Jemenu (Reuters)

Saudijska Arabija pozvala je u nedjelju Iran da prestane podržavati šiitske pobunjenike u Jemenu, ali je ministar vanjskih poslova te zemlje, princ Saud al-Faisal, istakao da Rijad nije u ratu s Teheranom.

“Ukoliko Iran misli da je iznenada postao dio Jemena, mi nismo u ratu s Iranom”, rekao je Faisal na konferenciji za novinare s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom, prenio je AFP.

On je pozvao Teheran da ne “pomaže kriminalne aktivnosti” pripadnika pokreta Husi “protiv legitimnog poretka u Jemenu i da prestane isporučivati oružje i pomoć” tamošnjim milicijama.

Fabius, koji se sastao s kraljem Salmanom i drugim saudijskim zvaničnicima tokom posjete Rijadu, kazao je kako je Francuska spremna raditi na rješavanju krize u Jemenu, prenosi Tanjug.

Udari u Jemenu

Saudijska Arabija je, zajedno sa saveznicima, 26. marta počela zračne udare u Jemenu, kako bi odbranila Vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija od napredovanja Husa.

Hadi, koji se februaru sklonio u Aden, nakon što je pobjegao iz Sane, utočište je potražio u Rijadu u jeku ofanzive šiitskih pobunjenika, koja je nastavljena uprkos zračnim udarima.

Saudijska Arabija optužuje Teheran, najveću šiitsku silu, da podržava pobunjenike u Jemenu u namjeri da se u iranskom predvorju stvori proiranska država, navodi AFP.

Izvor: Agencije