Al-Hariri odgađa podnošenje ostavke

Ranija objava libanskog premijera o ostavci uvela je u Liban ozbiljnu političku krizu (EPA)

Saad al-Hariri izjavio je da će odgoditi podnošenje ostavke na mjesto premijera Libana po zahtjevu predsjednika države Michela Aouna.

“Danas sam predao ostavku predsjedniku Aounu i on me zamolio da sačekam dok se odvija dijalog o razlogu za nju i političkoj pozadini, te sam to prihvatio”, kazao je Al-Hariri u izjavi koju je prenosila državna televizija, javlja Reuters.

Ranija objava libanskog premijera o ostavci uvela je u Liban ozbiljnu političku krizu.

On je u unaprijed snimljenom obraćanju emitovanom na saudijskoj televiziji objavio ostavku, rekavši da se Iran, suparnik Kraljevine, i libanski proiranski Hezbollah miješaju u regiji i da strahuje za svoj život.

Al-Hariri bio u kućnom pritvoru

Aoun je odbio prihvatiti njegovu ostavku, optuživši Saudijce da ga drže u pritvoru protiv njegove volje.

Mnogi Libanci smatraju da je Al-Hariri u Saudijskoj Arabiji bio u kućnom pritvoru, kao dio saudijskog plana da potkopa koalicijsku vladu, koju je on formirao s Hezbollahom prošle godine.

Al-Hariri je, međutim, rekao da je u Saudijskoj Arabiji boravio kako bi se s tamošnjim zvaničnicima konsultovao o budućnosti Libana i odnosu te zemlje s arapskim susjedima, odbacivši kao “glasine” navode da je u Rijadu bio u pritvoru.

Al-Hariri je u Bejrut stigao iz Kaira, gdje je kratko razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

Rekao je da “zahvaljuje Egiptu za podršku stabilnosti Libana”.

Ranije je boravio u Parizu, gdje se sastao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Izvor: Agencije