Al Jazeera Balkans u favelama Rio de Janeira

Favele u Rio de Janeiru, siromašna naselja koja su uglavnom kontrolirali narkokarteli, policija smatra najvećom sigurnosnom prijetnjom uoči početka Svjetskog prvenstva u nogometu. Od početka Vladinog programa pacifikacije 2008. godine ušli su u gotovo 30 od nekoliko stotina favela u tom gradu. U jednoj od njih bila je i ekipa Al Jazeere.

Ulice favele Vidigal u Rio de Janeiru. Njima se danas prolazi bez straha. Tako je makar danju. Od  2007. do 2010. godine na ovim su ulicama ratovali trgovci drogom iz Vidigala i susjedne favele Rosinha. Od kako ih je policija pohapsila prije više od godinu dana, mnogo je mirnije.

Sada su čak počele rasti cijene nekretnina, priča Valdomira, stanovnica favele Vidigal, dok nam pokazuje svoju kuću.

“Sve je bolje nego ranije, samo što je sve skuplje. Kuće su postale skuplje, stanovanje… Ljudi čak prodaju, ali ja ne mislim da prodam svoju”, rekla je ona.

Sada se sve plaća

Zezinho Custodio u faveli živi već 52 godine. Ranije, kaže, nije bilo puteva, motora, kombija… Uzbrdo su morali pješačiti kroz šumu. Kroz osmijeh priča kako nisu sve promjene nabolje.

“Ranije se nisu plaćali struja, voda… Ne, ranije smo mi to na foru… A sad više ne može. Sada sve plaćamo”, veli on.

“Vlada Brazila počela je pre nekoliko godina program pacifikacije favela. Samo u tu svrhu osnovala je blizu 40 specijalnih policijskih timova. Međutim, za razliku od ove, favele Vidigal, i dalje ima onih u koje policija nije kročila”, izvještava iz Rija reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Alan Luxardo, načelnik civilne policije u Riju, učestvovao je u prvom pohodu na favele i u mnogima od tada. Pokazuje nam fotografije zaplijenjenog oružja. Svakog mjeseca policija zaplijeni hiljade komada. Proteste i brojne pritužbe stanovnika favela na policijsku brutalnost ne podržava. Kaže, policija samo reagira u skladu s provokacijom.

“Ono što je nedostajalo Riju je da vlast bude prisutna u svim oblastima. Proces pacifikacije dopustio je da se država opet vrati na te prostore. Ali, to nije dovoljno. Potrebno je da društvo investira još mnogo toga da bi politika sigurnosti bila potpuno efikasna”, smatra on.

Razbijanje kamena za scenu

Većina kriminalaca je uzrasta od 17 do 25 godina. Država o njima slabo brine, navode u umjetničkoj trupi Nos do morro (Mi iz favele). Postoje skoro 30 godina s istim ciljem – dovesti umjetnost ljudima koji joj ne mogu pristupiti.

“Naš osnivač kaže nešto za šta svi misle da je figurativno – počeli smo posao razbijajući kamen da napravimo scenu. To nije metafora, nego doslovna činjenica. Lomili smo kamen da bismo u jednom javnom prostoru napravili pozorište. I dan-danas je to jedino pozorište koje ova komuna ima”, kaže Luisiana Bezzera iz trupe Nos do morro.

Vidigal danas ima nekoliko hostela, ali turisti još ne dolaze u većem broju. Strah još postoji i kod stanovnika. To se najbolje primijeti u tišini koja nastupi čim ih pitate za policiju i narkokartele.

Izvor: Al Jazeera