Al Jazeera English dostupna na Xboxu

Al Jazeera je od danas prisutna i na Xboxu (Getty Images)

Al Jazeera i Microsoft Xbox danas su objavili pokretanje aplikacije Al Jazeera English for Xbox One, čime dodatno obogaćuju online iskustvo Xbox One korisnika širom svijeta, uključujući i regije Bliskog istoka i Afrike.

Od danas, korisnici Xbox One mogu preuzeti aplikaciju Al Jazeera u „Apps“ trgovini na svojim konzolama.

Nova aplikacija omogućava korisnicima Xbox One da uživaju u svojim omiljenim Al Jazeera programima i vijestima kroz Xbox One, uključujući i interaktivni vodič programa koji prikazuje trenutni program, te program unaprijed za narednih sedam dana.

Jednostavno i intuitivno sučelje je optimizirano da korisnicima ponudi najbolje Xbox One iskustvo.

Digitalna sfera

Al Jazeera English za Xbox One je također kompatibilan sa Snapom, čime entuzijastima pruža mogućnost da pokreću više aplikacija u isto vrijeme.

Abdulla AlNajjar, izvršni direktor marketinga i distribucije pri Al Jazeera Media Network kaže: “Veoma smo uzbuđeni što možemo nas sadržaj donijeti korisnicima Xboxa u regiji MENA (Bliski istok i sjeverna Afrika) Turskoj i južnoj Africi. Al Jazeerin brend se nastavlja širiti u digitalnu sferu, a ovo partnerstvo sa Xboxom omogućava da sadržaj Al Jazeere bude vidljiv starim i novim korisnicima na novoj digitalnoj platformi“.

„Na Al Jazeeri stalno istražujemo nove i inovativne načine da pojačamo konzumiranje našeg sadržaja kroz iskustvo uređaja spojenih 360 stepeni, a ovo partnerstvo sa Xboxom nam pruža novu priliku da ojačamo naš digitalni otisak i nastavimo biti odani ideji da sadržaj Al Jazeere donosimo novim platformama“.

Nuri Cankaya, šef Xbox Live Marketinga, Microsoft Middle East and Africa, rekao je: “Dodavanje Al Jazeera English u portfolio MEA za Xbox Live je prekretnica koja govori o Microsoftovoj posvećenosti da Xbox One napravi najboljim ekosistemom za zabavu i igre.“

Al Jazeera je jedna od vodećih medijskih korporacija na svijetu, koja uključuje vijesti, dokumentarce i dječije programe.

Uspješna mreža

Al Jazeera je svoj rad započela 1996. godine kao prvi nezavisni novinski kanal u arapskom svijetu, posvećen pronalaženju i izvještavanju o pričama iz regije.

Sada je to medijska mreža sastavljena od preko 20 kanala – Al Jazeera Arabic, Al Jazeera English, Al Jazeera America, Al Jazeera Balkans, Al Jazeera Mubasher, Al Jazeera Mubasher Misr, Al Jazeera Documentary, Al Jazeera Turk, Al Jazeera centar za trening i razvoj, te Al Jazeera centar za studije.

Novinski kanali mreže imaju obiman doseg u skupljanju vijesti kroz 80 biroa širom svijeta.

Al Jazeerin detaljan pristup novinarstvu, u savezništvu sa idejom da se da „glas onima bez glasa“ kroz godine je osvojio mnoge nagrade i pohvale uključujući i Columbia Journalism Award, DuPoint, Peabody, International Emmy i RTS News Channel godine.

Izvor: Al Jazeera