Al Jazeera English nagrađena za film ‘The Cut’

Objavljeni su dobitnici 77. godišnje nagrade “Peabody” za elektronske medije, a među njima se nalazi Al Jazeera English, koja je nagrađena za dokumentarac The Cut, koji istražuje opasnu i bolnu praksu genitalnog obrezivanja žena u mnogim zemljama širom svijeta.

“Peabodyjem” se nagrađuju neke od najutjecajnijih, najpoučnijih i najsnažnijih medijskih priča.

Nagrade se dodjeljuju u sedam kategorija – vijesti, zabava, dokumentarci, dječiji programi, obrazovanje, interaktivni programi i javni servis.

Svake godine 30-ak komisija razmatra više od 1.000 primljenih nominacija.

Al Jazeerin film The Cut istražuje rizičnu praksu koja se primjenjuje uglavnom u Africi, na Bliskom istoku i još nekim dijelovima Azije, ali je zastupljena i u Evropi, SAD-u i Latinskoj Americi.

Najmanje 200 miliona djevojčica podgvrnuto je genitalnom obrezivanju, odnosno djelomičnom ili potpunom uklanjanju ženskih genitalija.

Hrabro novinarstvo

Komentarišući ovu nagradu, direktor Al Jazeere English Giles Trendle rekao je: “Počašćeni smo i radosni zbog osvajanja ove vodeće i prestižne nagrade za naše hrabro novinarstvo. Kao i uvijek, u ovakvim projektima učestvuje više ljudi i želim čestitati Fatmi Naib, našoj saradnici, koja je autorica ove priče, te izvršnom uredniku, koji je prepoznao važnost ove osjetljive teme, zatim režiserima, lokalnim producentima, ekipi i producentu, koji su pomogli da se film pojavi na ekranima. I, na kraju, želim zahvaliti ženama iz raznih zemalja koje su ispred kamere ispričale svoje priče, s toliko hrabrosti i iskrenosti.”

Al Jazeeri predstavlja čast da njeni novinari budu pohvaljeni za svoj rad i istraživanje teških ljudskih priča i globalno istraživanje.

Prije dobijanja ove nagrade Al Jazeera English osvojila je nekoliko prestižnih nagrada, uključujući više od 35 nagrada s festivala u New Yorku, a proglašena je i televizijskim kanalom godine, drugi put uzastopno.

Nagradu “Peabody” dodjeljuje od 1941. godine katedra za novinarstvo na Univerzitetu Georgije, a to je najstarija nagrada u oblasti elektronskih medija.

Izvor: Al Jazeera