Al Jazeera English obilježava pet godina rada

Program Al Jazeere na engleskom jeziku obilježava pet godina od početka emitiranja, a reporteri Al Jazeere su se vratili na mjesta s kojih su izvještavali prvoga dana. 

Jedna takva priča dolazi iz Zimbabvea koji se oporavlja od ekonomskog kolapsa. 

Čak i nakon pet godina, većina građana još uvijek živi u siromaštvu. Taksista Charles Dambiranwa sjeća se kako je teško bilo pronaći gorivo. 

„Bilo je veoma teško. Nismo mogli spavati kod kuće. U redovima smo čekali gorivo“, rekao je Dambiranwa za Al Jazeeru. Inflacija je bila najviša na svijetu, a domaća valuta potpuno bezvrijedna. 

U inostranstvo po mlijeko i jogurt

„Nekad smo morali ići u inostranstvo da kupimo mlijeko, meso ili jogurt. Sada sve možemo kupiti ovdje“, rekao je Grinfild Muaki-Pesile. 

Više od deset godina nakon ekonomskog kolapsa, industrijski sektor Zimbabvea se i dalje oporavlja. Većina proizvoda dolazi iz Južne Afrike, a američki dolar je za sada legalna valuta. 

Stvari su se popravile od 2009. godine, kada je formirana koaliciona vlada, ali ljude brinu priče o mogućim općim izborima naredne godine. Prisutan je i strah od ponovnog ekonomskog kolapsa.

“Sad se možda opet možemo početi razvijati, kao žbun koji je dobio novo lišće. Ali pred nama je dug put“, zaključio je Siril Njam-karasa, koji nakon propasti fabrike zarađuje popravljanjem rezervnih dijelova.

Izvor: Al Jazeera