Al Jazeera Forum: Kada će se Arapi probuditi?

Dvanaesti Al Jazeerin Forum nastavljen je drugog dana u Dohi sesijom Bliski istok u svjetlu regionalnih i globalnih savezništva.

Abdullah Al Shayji s Kuvajtskog univerziteta, Galip Dalay iz Al Jazeerinog Centra za studije, Mohamed Hosam Hafez sa Katarskog univerziteta, Elahe Kolaie, profesor sa Univerziteta u Teheranu i Leonid Issaev, predavač političkih nauka, govorili su o krizi i konfliktima koji su eruptirali proteklih godina.

Poseban akcent dat je na krizu u Zaljevu, odnosima između zemalja u ovoj regiji koji su pretrpjeli velike promjene. Učesnici foruma pokušali su dati odgovore na pitanje: Kuda ide Bliski istok u svjetlu ovih transformacija i promjena savezništva.

„Kada će se Arapi probuditi i uzeti stvari u svoje ruke?“, zapitao je Abdullah Al Shayji, nakon što je ukazao na suočavanje s potpuno novim Bliskim istokom, prema kojem, po njemu, mnoge svjetske države imaju aspiracije, uključujući Tursku i Iran, dok su istovremeno mnoge arapske zemlje veoma krhke.

‘Zemlje Zaljeva ne izbijaju novac iz američkih džepova’

Al Shayji je podsjetio na zahtjev predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za praktično plaćanje američkih usluga. Rekao je da zemlje Zaljeva, ustvari, ne izbijaju nikakav novac iz džepova Amerikanaca, za razliku od Izraela, koji Amerikance košta milijarde i milijarde dolara.

Leonid Assaev je, govoreći  o aktuelnoj krizi u ovoj regiji, kazao: “Nisam siguran da iko van ove regije ima rješenje za Bliski istok ili da može uspostaviti neki red u regiji u budućnosti, globalni akteri su zainteresirani za haos u ovoj regiji, da je iskoriste za svoje sopstvene interese, nažalost.”

Assaev potcrtava kako, na primjer za Siriju, uopšte nije kreirano dugoročno rješenje, a “ako se nešto pokuša uraditi, onda je to na najradikalniji način.”

‘Ne možete reducirati Palestince na Gazu i Zapadnu obalu’

Drugi dan foruma u poslijepodnevnim satima nastavljen je sesijom o Palestini i američkom priznanju Jerusalema kao prijestolnice Izraela.

Ilan Pape sa Univerziteta Exeter, Mohsen Saleh, direktor Centra za studije iz Bejruta, Ibrahim Fraihat, profesor sa Georgetown Univerziteta, Sari Orabi, pisac i politički analitičar, Hani Al-Masri, direktor i suosnivač Palestinskog centra za istraživanje govorili su o tome kako će američka odluka o Jerusalemu utjecati na mirovni proces, izbjeglice i soluciji o dvije države, te šta su limiti i stvarna uloga učesnika involviranih u ovaj “dogovor stoljeća”.

Mohsen Saleh smatra da ako palestinski narod ne prihvati taj dogovor, da on neće ni proći, a da je na institucijama palestinskog naroda da budu više reprezentativne i ukažu na probleme s kojima se suočavaju. Hani Al-Masri, pozivajući se na svoje izvore iz SAD-a, kaže da Amerikanci sad ohrabruju palestinske vlasti da Gaza i Hamas moraju biti izolirani, što je, napominje, totalna katasfrofa za palestinski narod.

Palestinci odbijaju Trumpov dogovor, ali to odbijanje ne prati nacionalno jedinstvo, napominje Al-Masri, dodajući da bez stvarnog savezništva i saradnje Hamasa i Fataha nema napretka i rješenja palestinskog pitanja.

Ilan Pappe misli da je solucija o dvije države već mrtva, te da postoji totalno nerazumijevanje o čemu se radi u palestinsko-izraelskom konfliktu.

Pappe navodi kako je suština izraelskog naseljavanja na teritorijama koje bi trebale pripasti palestinskoj državi zapravo riješiti se domicilnog stanovništva, smanjiti broj Palestinaca, izbaciti ih iz dijelova Palestine.

Bez bavljenja esencije ove ideologije nema rješenja za palestinsko pitanje, upozorava Pappe: “Ne možete reducirati Palestince na Gazu i Zapadnu obalu, umjesto rješenja o dvije države koje je mrtvo, morate raditi na jednoj državi, demokratskoj, dekolonizirati Palestince, naučiti muslimane, kršćane i Jevreje da žive zajedno. Moramo biti strpljivi, nova generacija mladih Palestinca će definirati budućnosti Palestine, oni nisu nužno povezani sa Hamasom ili Fatahom i nastavit će borbu da se dekoloniziraju Palestinci.”

Orabi kaže da Palestinci imaju samo jednu soluciju, da rade na nacionalnom jedinstvu, da vlada u Ramalahu mora insistirati više na tome.

‘Mediji u kampanji stigmatiziranja’

Mediji tokom vremena krize i tranzicije još je jedna od tema na Dvanaestom Al Jazeerinom forumu.

O tome šta je ključna svrha medija tokom krize, konflikta i ratova, koje vrijednosti promoviraju mediji govorili su Yehia Ghanem, egipatski pisac, Purnaka de Silva, direktor Instituta za strateške studije i demokratiju s Malte, Elsadig Ibrahim Ahmed Ibrahim, predsjednik Unije istočnoafričkih novinara, Abdulwaheed Odusile, predsjednik Federacije afričkih novinara i nigerijske Unije novinara, te John Yearwood, direktor Izvršnog odbora International Press Institute. 

Sagovornici su ukazali na poteškoće s kojima se suočavaju novinari, od prijetnji, zastrašivanja, ograničavanja slobode govora, te su se složili da mediji imaju veliku odgovornost u smislu da insistiraju na objektivnosti, posebno akcentirajući na negativnu stranu medija, u kojoj neki učestvujući u kampanji stigmatiziranja miliona ljudi kroz lažne vijesti, šireći propagandu mržnje.

“Kad vidimo šta se dešava u Evropi i SAD-u – vidimo medije koji promoviraju novu neonacističku ideologiju, ideologiju bijele nadmoći… lista je ogromna, a takva klima utječe i na generacije koje tek dolaze. Živimo u opasnom vremenu za društvo, vremenu brojnih prijetnji za čovječanstvo, od prirodnih katastrofa, klimatskih promjena, nedostatka vode, do velike zagađenosti planete – to je dio naša realnosti, o tome trebamo voditi računa. A kad pogledamo trenutne konflikte, u kojima je jasno demonstriran manjak milosti, vidimo da nema političke volje da se radi protiv eskalacije onoga što su današnji esencijalni politički probemi”, stav je Purnaka de Silve. 

Posljednja sesija ovogodišnjeg Al Jazeerinog foruma, koja je počela danas kasno popodne, tretira tematiku mogućih scenarija sa kojima se suočava Bliski istok, što će zapravo biti presjek ključnih ideja koje su diskutirane i pomenute tokom ova dva dana na forumu, iz perspektive budućnosti.

Kuda ide Bliski istok, može li “dogovor stoljeća” biti fer solucija za trajno rješenje palestinsko-izraleskog koflikta, na koji način će zemlje uništene ratovima kao što su Sirija, Irak, Jemen i Libija, biti obnovljene u svjetlu trenutačnih regionalnih i globalnih dešavanja, da li zemlje koje su svjedočile krizama i socijalnim tenzijama održavaju političku stabilnost ili se može očekivati novi talas promjena? O tome govore Basheer Nafi, profesor historije Bliskog istoka, Mohamed Jemil Ould Mansour, predsjedavajući Nacionalnog savjeta za reformu i razvoj u Mauritaniji, Abdul Aziz Al Ishaq, katarski novinar i Saif Eddin Abdel Fattah, profesor političkih nauka.

Al Jazeera Forum je najveći istraživački i medijski događaj koji organizuje Al Jazeera Network. Njegov cilj je da bude platforma za razgovore o važnim političkim i strateškim varijablama koje čine arapski svijet i Bliski istok.

Forum također okuplja novinare, istraživače, stručnjake i donosioce odluka iz različitih dijelova svijeta kako bi razmijenili ideje i mišljenja u otvorenim diskusijama.

Izvor: Al Jazeera