Al Jazeera i Mreža za etičko novinarstvo protiv govora mržnje

Al Jazeerin Centar za javne slobode i ljudska prava organizirao je specijalizirane radionice o medijima, slobodi izražavanja, govoru mržnje i nasilju (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network i Mreža za etičko novinarstvo pokrenuli su projekt unapređenja uloge medija u borbi protiv govora mržnje i poštivanju slobode izraživanja.

Al Jazeerin Centar za javne slobode i ljudska prava organizirao je specijalizirane radionice o medijima, slobodi izražavanja, govoru mržnje i nasilju. Cilj radionica bio je da se osigura profesionalno pokrivanje događaja i bolje razumijevanje ljudskih prava, u saradnji s Mrežom za etičko novinarstvo. 

Također se htjelo unaprijediti znanje novinara, s poštivanjem etičkih principa i standarda koji proizlaze iz univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, međunarodnog humanitarnog prava i dobrih humanitarnih praksi i vrijednosti. 

Cilj radionica nije bio samo da se unaprijedi izvještavanje na Al Jazeerinim kanalima i digitalnim platformama nego da se poboljša i poveća utjecaj sadržaja humanitarnog karaktera u medijskoj poruci Al Jazeere. 

Obuku je prošlo 45 novinara Al Jazeera Media Networka, reporteri iz ureda UNESCO-a za Vijeće za saradnju zalivskih zemalja i Jemen, zatim Centar za medijske slobode u Dohi te medijski odjel Komiteta za organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine.

Potpisan memorandum

Sami Al-Hajj, direktor Al Jazeerinog Centra za javne slobode i ljudska prava, rekao je da će se pet sličnih radionica organizirati do kraja godine u saradnji s Odjelom za planiranje Al Jazeera Media Networka, na kojima će biti približno 100 novinara s različitih Al Jazeerinih kanala, biroa i digitalnih platformi. 

Na otvaranju radionica potpisan je memorandum između Al Jazeera Media Networka i Mreže za etičko novinarstvo koji se fokusira na zajedničke napore da se poboljšaju znanje i vještine povezane s etičkim novinarstvom. 

“Ovaj memorandum omogućava Al Jazeeri da zadrži istaknuti utjecaj u svom medijskom izvještavanju, koje je obogatio i pružio Centar za javne slobode i ljudska prava”, rekao je Khaled Johar, izvršni direktor Ljudskih resursa i administrativnih poslova. 

“Ovo partnerstvo doprinijet će širenju zajedničke poruke dviju strana s ciljem da se produbi znanje i informiranost Al Jazeerine publike širom svijeta”, kazao je Aidan White, direktor Mreže za etičko novinarstvo. 

“Ovaj memorandum bavi se strateškim okvirom kroz pripremu i objavu smjernica koje će pomoći novinarima Al Jazeere da profesionalno adresiraju etička pitanja, kao i izazove u izvještavanju”, dodao je Hassan El-Mogummer, šef Odjela za saradnju. 

Izvor: Al Jazeera