Al Jazeera na prvom letu Beograd-Zagreb nakon 23 godine

Uspostavljena je redovna avionska linija između Beograda i Zagreba i to nakon više od 23 godine.

Avioni Air Serbie letjet će dva puta dnevno, a ekipa Al Jazeere bila je na prvom letu između Beograda i Zagreba nakon 1991. godine.

Ivana Ivić imala je samo pet godina kad aje let Beograd-Zagreb ukinut, a danas radi na aerodromu “Nikola Tesla”. Pozvala je putnike da se čekiraju za let za Zagreb.

Na izlazu A1, putnike je čekao Airbus 319. Njime upravlja Davor Mišenić koji pilotira 27 godina. Letio je i ranije za Zagreb, ali sa drugim aviokompanijama te smatra da je ovo istorijski trenutak.

”Velika je čast i odgovornost biti kapetan na prvom letu nakon toliko godina, nadam se da će još mnogo ovakvih letova obaviti u našoj kompaniji”, rekao je Mišenić.

Svečani doček

”Let traje 45 minuta. Gotovo sva sedišta su zauzeta. Služe se piće i hrana, uprkos tome što je let kratak”, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Tek što se popeo na 8.000 metara, avion je već počeo da slijeće. Na zagrebačkom aerodromu svečano je dočekan.

”Veoma uspešnu godinu krunišemo otvaranjem ove linije u regionu, čime će svi gradovi u regionu ponovo biti povezani”, rekao je Dane Kondić, generalni direktor aviokompanije Air Serbia.

Bruno Mazurkiewicz, direktor Zračne luke Zagreb je kazao: ”Air Serbia je uvela dva leta u zimskoj sezoni, donoseći još jedan vid transporta između dva grada i dvije zemlje. Mi smo sretni da ih pozdravimo na zagrebačkom aerodromu”.

Na putu nazad, u avionu je bilo više ljudi, najviše iz Hrvatske i Slovenije. Oni će preko Air Serbie i njenog suvlasnika Etihada moći da povežu regiju sa Dalekim istokom, što je bio i jedan od razloga za otvaranje ove linije. 

Na letu iz Zagreba bilo je 124 putnika od 128. Mnogi od ovih ljudi Beograd će u početku koristiti kao tranzitnu destinaciju.

Među njima je i Sandra Ristić iz Ljubljane. Putuje za Moskvu preko Beograda, a ova linija joj olakšava put na Istok.

”Dnevni su letovi … Često putujem za Moskvu i sada mi je let sa Air Serbiom najpovoljniji”, rekla je Ristić.

Prvi let na ovoj liniji obavio je Aeroput 1928. godine. JAT ih je ponovo uspostavio 1947. i održavao do augusta 1991. godine.

Izvor: Al Jazeera