Al Jazeera najpoželjniji poslodavac u 2015.

U Domu Armije u Sarajevu je održana svečana ceremonija dodjele priznanja a u ime Al Jazeere Balkans nagradu je primio generalni direktor Tarik Đođić (Al Jazeera)

Građani Bosne i Hercegovine odlučili su da je najpoželjniji poslodavac u 2015.godini Al Jazeera Balkans.

Veliko istraživanje „Najpoželjniji poslodavac 2015“, dalo je odgovor na pitanje ko su poslodavci za koje bi građani Bosne i Hercegovine željeli raditi u 2015. godini.

Istraživanje je devetu godinu zaredom sprovela kompanija Kolektiv d.o.o./portal Posao.ba putem online ankete.

Na listi deset najpoželjnijih poslodavaca drugo mjesto je zauzela kompanija dm drogerie markt, zatim slijede ASA Group, potom Violeta, Sberbank BH, Microsoft BiH, Coca-Cola HBC B-H, Raiffeisen Bank, te kompanija Authority Partners i UniCredit Bank. 

Građani su i ove godine birali kompanije zbog različitih razloga, visine plate, sigurnosti posla, odnosa prema zaposlenicima, mogućnosti napredovanja u kompaniji i slično.

Večeras je u Sarajevu, u Domu Armije, održana svečana ceremonija dodjele priznanja, a u ime Al Jazeere Balkans nagradu je primio generalni direktor Tarik Đođić. 

U okviru pojedinačnih kategorija su prvoplasirane kompanije sa najvećim brojem glasova, te su i one nagrađene priznanjem.

Tako je za najpoželjnijeg poslodavca u finansijskom sektoru proglašena Bosna Bank International, za Fashion & Retail sektor kompanija DEICHMANN obuća.

Najpoželjniji poslodavac u FMCG sektoru je Philip Morris BH. U sektoru distribucije najpoželjniji poslodavac je Orbico, a u sektoru maloprodaje Konzum.

U sektoru nafta i plin HIFA GROUP, a u proizvodno-prehrambenom sektoru MEGGLE. Za najpoželjnijeg poslodavca u sektoru proizvodnje proglašen je Bekto Precisa, u ICT sektoru Lanaco.

U sektoru javnih preduzeća i ove godine je najpoželjniji poslodavac BH Telecom. 

U istraživanju su učestvovali ispitanici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, te je prosječna dob učesnika od 26 do 30 godina. Najveći broj učesnika ima visoku stručnu spremu i trenutno su zaposleni.

Od ukupno 17.500 glasova prikupljenih dvomjesečnim istraživanjem percepcije bh. građana nominovano je 690 kompanija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije