Al Jazeera osudila Netanyahuove napore da zatvori njen ured

Netanyahu je od sigurnosnih agencija tražio da zatvore ured Al Jazeere u Jerusalemu (EPA)

Al Jazeera je osudila prijetnje izraelskog premijera da zatvori ured te medijske kuće u Jerusalemu, saopćivši da će nastaviti profesionalno i objektivno izvještavati o događajima na palestinskim teritorijama.

Medijska mreža sa sjedištem u Dohi je reagirala u četvrtak, nekoliko sati nakon što je izraelski čelnik na svom Facebook profilu objavio pogrdne izjave o načinu izvještavanja ove kuće, kazavši da novinari Al Jazeere “potiču nasilje”.

Al Jazeera “osuđuje takve proizvoljne optužbe i neprijateljske izjave”, navodi se u saopćenju mreže.

Netanyahuove izjave “označavaju još jednu epizodu aktuelnih pakosnih napada” na Al Jazeeru, navodi se u saopćenju, pri čemu se misli na pozive bloka zemalja koje bojkotiraju Katar, predvođenog Saudijskom Arabijom, da se ugasi mreža.

Profesionalno i objektivno izvještavanje

“Al Jazeera naglašava da će poduzeti sve nužne zakonske mjere u slučaju da se prijetnje provedu u djelo”, navodi se u saopćenju.

“Mreža nadalje ponavlja da će nastaviti izvještavati o vijestima i događajima sa okupiranih palestinskih teritorija, ali i drugdje, na profesionalan i objektivan način”.

Netanyahu se dugo žalio na izvještavanje Al Jazeere.

Njegove posljednje izjave su došle u trenutku velikog spora između izraelskih zvaničnika i Palestinaca u vezi džamije Al-Aqsa.

“Mreža Al Jazeera nastavlja da potiče nasilje oko Brda hrama”, napisao je on na društvenoj mreži kasno u srijedu, pri čemu se odnosio na niz događaja na svetom mjestu u Jerusalemu, koji Jevreji nazivaju Brdo hrama.

“Nekoliko puta sam apelirao na agencije reda i zakona da zatvore ured Al Jazeere u Jerusalemu. Ako ovo nije moguće zbog pravnih razloga, tražit ću da se usvoji nužni zakon kako bi se protjerala Al Jazeera iz Izraela”, dodao je on.

Izvor: Al Jazeera