Al Jazeera osuđuje produženje pritvora novinara

Egipatske vlasti drže Husseina u zatvoru gotovo 900 dana, bez optužnice i suđenja (Arhiva)

Medijska mreža Al Jazeera odbacuje naredbu egipatskog Suda, objavljenu u četvrtak, da ponovo produži pritvor njenom novinaru Mahmoudu Husseinu na dodatnih 45 dana i zahtijeva njegovo bezuvjetno oslobađanje, navodi se u saopćenju ove katarske kuće.

Egipatske vlasti pritvorile su Husseina u decembru prošle godine nakon što je doputovao u ovu državu na porodični odmor.

Terete ga, na osnovu fabriciranih optužbi, za „širenje lažnih vijesti i primanje novčanih sredstava od stranih vlasti kako bi okaljao reputaciju države“.

„Medijska kuća Al Jazeera odbacuje sve neosnovane navode protiv Husseina i osuđuje njegovo nepošteno pritvaranje, kao i iznuđivanje lažnih priznanja. Nadalje, Mreža drži egipatske vlasti odgovornim za Husseinovo zdravlje i sigurnost“, navodi se u saopćenju Al Jazeere.

Međunarodna deklaracija

Dodaje se kako ova medijska kuća i dalje stoji uz svoje novinare i uposlenike, kao i uz posvećenost svojoj misiji i etičkom kodu.

„Posvećeni smo objavljivanju pune i nedirnute istine kao i objavi profesionalnih i objektivnih vijesti iz Egipta i cijelog svijeta. Također, Mreža osuđuje hapšenje i zlostavljanje novinara samo zato što oni profesionalno rade svoj posao. Mreža poziva na poduzimanje svih potrebnih mjera za izdavanje međunarodne deklaracije koja bi zaštitila novinare i njihova prava, te ponavlja kako su slobodni mediji i sloboda izražavanja od fundamentalne važnosti za demokratiju“, zaključuje se u saopćenju Al Jazeere uz poruku: „Novinarstvo nije zločin“.

Izvor: Al Jazeera