Al Jazeera osvojila nagradu za najbolji veb-sajt

Al Jazeera
Al Jazeera je osvojila ukupno šest top-nagrada (Al Jazeera)

Drugu godinu zaredom Al Jazeera osvojila je nagradu “Najbolji website” na godišnjoj ceremoniji Online Media Awards održanoj u Londonu, zajedno s još pet drugih nagrada i četiri pohvale.

O nagradama dodijeljenim na ceremoniji u četvrtak, koju je organizirala marketinška mreža The Drum, odlučivao je žiri sastavljen od novinara, stručnjaka za odnose s javnošću i medijskih ličnosti.

U konkurenciji za nagrade bili su i drugi mediji, kao što je CNN, britanski Channel 4 i The Independent.

Ukupno šest top-nagrada

Al Jazeera je osvojila ukupno šest top-nagrada, koje uključuju onu za najbolje breaking news pokrivanje neuspjelog državnog udara u Turskoj, nagradu Chairman, najbolji Twitter feed, najboljeg fotografa Showkata Shafija iz Kašmira te za najbolji razvoj brenda za Syhacked – “gejmifikaciju” (gamification) za istraživačko novinarstvo.

Website je također nekoliko puta spomenut uz priznanje. Prepoznat je rad Al Jazeerinog tima za emitiranje videa na društvenim mrežama, istaknuta je serija Overlooked America producenta Patricka Stricklanda, a priznanje je dobio i projekt “India's Menstruation Man”.

Projekt “Broken Homes”, koji se bavi izraelskom politikom uništavanja domova Palestinaca u okupiranom Istočnom Jeruzalemu, primio je pohvalu za tehničku inovaciju.

“Čast je za sve nas na Al Jazeeri što nas se uzima u obzir kao najbolju web stranicu godine od strane naših rivala u digitalnoj medijskoj industriji”, rekao je Al Jazeerin online menadžer Imad Musa.

“Naš je cilj pružiti najbolju informaciju koju možemo na svim platformama, svakog dana, kako bismo svi mi još malo bolje razumjeli naš svijet. Imamo najbolje novinare na svijetu i imamo srce, a to je ono što je važno.”

AJE 2016. osvojila tri nagrade

U svojoj sedmoj godini Online Media Awards “identificira najpametnije, najodvažnije i najoriginalnije opskrbljivače vijestima i gledištima iz čitavog svijeta”, stoji na internetskoj stranici marketinške mreže The Drum.

“Industrija ima svoje očite ‘udarače’, kao što su CNN, BBC i Huffington Post, da spomenemo samo neke. S velikim resursima i imaginacijom smatrat ćete ih nepobjedivima. Ipak, mogu postojati neki od manjih ‘sajtova’ koji mogu donijeti prijelomnu, najjaču vijest”, navodi se.

Al Jazeera English Online osvojila je tri nagrade 2016., uključujući onu za najbolji website godine, dok je Al Jazeerin urednik za digitalni video Yasir Khan osvojio nagradu “Online urednik godine”, a Alaa Batayneh dobio je nagradu za kategoriju “Najefikasniji medijski alat”.

Izvor: Al Jazeera