Al Jazeera osvojila veliku PR nagradu

Kampanja "FreeAJStaff je najveća kampanja za slobodu novinarstva u historiji (Al Jazeera)

Kampanja kojim se tražilo oslobađanje novinara Al Jazeere Petera Grestea, Bahera Mohameda, Mohameda Fahmyja i Abdullaha Elshamyja, koji su neosnovano bili zatvoreni u Egiptu, osvojila je veliku nagradu za odnose sa javnošću.

SABRE Awards EMEA, koju organizira vodeći časopis za odnose sa javnošću, The Holmes Report, dodijelio je kampanji #FreeAJStaff , Zlatnu nagradu za rukovođenje problemima na godišnjoj ceremoniji u Londonu.

Na ovogodišnjem takmičenju je bilo 2.000 kandidata za nagradu, koje “prepoznaje superiorno postignuće u brendiranju, ugledu i angažmanu”. Kampanje je ocjenjivao žiri sastavljen od predstavnika više od 40 lidera PR industrije.

Pobjeda na takmičenju je uslijedila nakon što je za istu kampanju PRWeek Global Awards, dodijelio Al Jazeeri “Izuzetno pohvalno” priznanje u njihovoj kategoriji Krize & Problemi.

Oba sudska panela su razmatrali kako se situacija odvijala od vijesti da su novinari uhapšeni u Egiptu do najveće kampanje za slobodu novinarstva u historiji informativnih medija. Kampanju je također ranije ove godine nominirala Asocijacija PR stručnjaka Bliskog Istoka.

Zahvalnost učesnicima

Mostefa Souag, vršilac dužnosti generalnog direktora Al Jazeera Media Networka, izrazio je svoju zahvalnost: “Ovo priznanje PR industrije je izuzetno pohvalno. Bili smo suočeni sa teškom situacijom i ova kampanja je bila na visini zadatka. Ova kampanja je imala sve: razvijanja i promocije hashtaga koji je postao viralan, desetke događaja na svim kontinentima svijeta, izuzetno brz i učinkovit sistem komunikacija u vrijeme krize, okupljanje cijele informativne industrije te podršku svjetskih lidera. Sve ovo je bilo u svrhu plemenitog cilja podrške slobode novinarstva”.

Abdulla AlNajjar, izvršni direktor Globalnog brenda i komunikacija Al Jazeere, zahvalio se svima uključenim u kampanju: “Čestitke su zaslužile stotine hiljada ljudi iz cijelog svijeta koji su bili uključeni u kampanju #FreeAJStaff. Ono što nas je tjeralo naprijed je vizija postizanja slobode za naše momke koji su se žrtvovali toliko mnogo u ime novinarstva i osiguravanja prava javnosti da zna šta se dešava. Bilo je potrebno mnogo izdržljivosti da se ustraje sa ovim. Nećemo stati dok se ne postigne ispravna presuda i dok pravdu ne dobiju oni koji su osuđeni u odsustvu”.

Elshamyja su uhapsile egipatske vlasti u augustu 2013. Oslobođen je u junu 2014, nakon što je štrajkom glađu protestirao zbog toga što je zatvoren bez optužnice.

Greste, Mohamed i Fahmy su uhapšeni 29. decembra 2013, a bili su zatvoreni duže od 400 dana. Osuđeni su u junu 2014. nakon suđenja koje je izazvalo ogorčenje širom cijelog svijeta.

Presuda je poništena nakon žalbe, a Mohamed i Fahmy su oslobođeni uz kauciju u februaru 2015. u novom suđenju koje je u toku.

Greste je deportiran istog mjeseca na osnovu predsjedničkog dekreta. Kampanja za njihovo oslobađanje je potaknula egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija, da kaže da bi volio da se cijela ta situacija nije desila, te je obećao da će osloboditi novinare ako sudovi to ne učine.

Izvor: Al Jazeera