Al Jazeera pokrenula arbitražni postupak protiv Egipta

Al Jazeera je formalno pokrenula arbitražni postupak protiv Egipta pred Svjetskom bankom, tačnije pred njenim arbitražnim tijelom – Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID).

Mreža tvrdi kako je Egipat prekršio međunarodno pravo i bilateralni sporazum sa Katarom, te da je pokretanje postupka rezultat duge kampanje koju egipatska Vlada vodi protiv nje.

Uprkos ograničavanju medija i slobode govora, Mreža Al Jazeera uspjela je u milionima domova širom svijeta prikazati historijski trenutak kada su, početkom 2011, stotine hiljada Egipćana izašle na ulice, zahtijevajući slobodu.

Zbog toga je, od početka revolucije 25. januara, sistematski i planski na meti egipatskih vlasti.

Tokom prvih dana revolucije, bande koje su podržavale režim isticale su transparente na kojima su ljudima prijetile da će im odsjeći jezik, ako budu govorili za Al Jazeeru. Uredi Mreže su zatvoreni, a njene zaposlenike, uključujući reportera Ejmana Muhjidina vojska je uhapsila i pritvorila.

U augustu 2012. godine, tokom vladavine Vrhovnog vijeća oružanih snaga, ekipu Al Jazeere napali su policija i nasilnici tokom izvještavanja ispred bolnice u Sharm el-Sheikhu, u kojoj je liječen svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak.

Zatim, 2013. godine, dok je na vlasti bio Muhamed Mursi, na jedan od studija Al Jazeere, s pogledom na Trg Tahrir, bačena je zapaljiva bomba, na šta pripadnici snaga sigurnosti nisu reagirali.

U julu iste godine, samo nekoliko sati nakon vojnog udara kojim je svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik, snage sigurnosti upale su u prostorije Al Jazeere Arabic u Kairu tokom programa uživo i prisilile kanal da prekine emitiranje.

Do kraja te godine, pet novinara Al Jazeere već je bilo iza rešetaka. Abdullah El-Shami, Muhammad Bedr, Peter Greste, Mohamed Fahmi i Baher Mohamed – svi su zatvoreni, iako nisu počinili nikakav zločin, osim što su radili kao novinari za mrežu sa sjedištem u Kataru.

Sistematski obračun

Prije toga, nekoliko njihovih kolega također je proizvoljno zatvoreno, pa oslobođeno, kao dio najsistematičnijeg obračuna koji je bilo koji informativni kanal ikada doživio u Egiptu.

Također, od revolucije, satelitski signali Mreže neprestano su blokirani. Istraga koju su proveli međunarodno priznati nezavisni stručnjaci za satelite pokazala je da se oprema za blokiranje nalazila u vojnim objektima širom Kaira.

Sve ovo dovelo je do toga da Al Jazeera 2014. podnese slučaj Međunarodnom centru za rješavanje investicionih sporova, tijelu za rješavanje međunarodnih poslovnih sporova. Mreža je zatim Egiptu dala 12 mjeseci odgode plaćanja, uz šest mjeseci koje je Centar zahtijevao za razgovore o nagodbi. U tih 18 mjeseci, egipatska Vlada odbijala je pozitivno odgovoriti Al Jazeeri.

Potraživanja Mreže zasnovana su na bilateralnom sporazumu o investiranju između Katara i Egipta iz 1999, prema kojem se zahtijeva da „Vlade obiju zemalja pravedno i nepristrasno postupaju prema investitorima“.

Prema sporazumu, Egipat je također „obavezan da prema Al Jazeeri postupa u skladu s međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima, te da poštuje pravo Al Jazeere i njenih zaposlenika na slobodu izražavanja“.

Al Jazeera navodi da joj je, kršenjem sporazuma, Egipat nanio štetu u vrijednosti 150 miliona dolara.

Mreža se nada da će, pokretanjem ovog slučaja, ne samo nadoknaditi navedenu štetu, nego, još važnije, da će time doprinijeti zaštiti novinara i njihovih sloboda.

Izvor: Al Jazeera