Al Jazeera traži oslobađanje novinara

Hamdi al-Bokari radi za Al Jazeeru Arabic od 2006. godine (Al Jazeera)

Al Jazeera Media Network je zatražila hitno oslobađanje novinarske ekipe Al Jazeere Arabic, za koje se smatra da su kidnapirani u gradu Taiz u Jemenu.

Reporter Al Jazeere Arabic Hamdi Al-Bokari i članovi njegovog tima Abdulaziz Al-Sabri i Moneer Al-Sabai su zadnji put viđeni u ponedjeljak navečer.

Komentirajući otmicu tri člana Al Jazeere, vršilac dužnosti generalnog direktora Al Jazeera Media Networka Dr Mostefa Souag je kazao: “Tražimo hitno oslobađanje naših kolega Hamdija Al-Bokarija, Abdulaziza Al-Sabrija i Moneerija Al-Sabaija. Oni su izvještavali o događajima u opkoljenom gradu Taizu, odakle su izvještavali o ljudskim žrtvama sukoba u zemlji. Naše kolege su samo radile svoj posao izvještavanjem i informiranjem svijeta o dešavanjima u Jemenu. Al Jazeera otimače smatra odgovornim za njihovu sigurnost”.

Souag je dodao: “Tragično je da su u vrijeme sukoba informativne organizacije i dalje meta napada. Novinari bi trebali imati slobodu da rade svoj posao bez straha od zastrašivanja, otimanja ili nezakonitog hapšenja”.

Al Jazeera je u kontaktu relevantnim strukturama u Taizu kako bi osigurali oslobađanje Hamdija Al-Bokarija, Abdulaziza Al-Sabrija iMoneera Al-Sabaija.

Novinar Al Jazeere Arabic Hamdi al-Bokari i članovi tima Abdulaziz Al-Sabri i Moneer Al-Sabai su nestali, a sumnja se da su kidnapovani dok su izvještavali iz jemenskog grada Taiza

Bokari je državljanin Jemena, a posljednji je put viđen u ponedjeljak, javila je Al Jazeera Arabic.

Posljednji je put viđen u društvu dvoje ljudi.

Al Jazeera Arabic je javila kako postoje indicije da ga je kidnapovala nepoznata osoba.

Humanitarna kriza u Ta'izzu

Mreža je pozvala otmičare da odmah oslobode Al Jazeerinog dopisnika i da snose punu odgovornost za ono što su uradili, ako je riječ o otmici.

“Hamdi je izvještavao o humanitarnoj krizi u Taizu“, navodi se u izvještaju.

Bokari radi za Al Jazeeru Arabic od 2006. godine.

U Taizu se šiitski pobunjenici, poznati kao Husi, bore protiv lokalnih boraca među kojima su ultrakonzervativci i provladine snage.

Nekoliko novinara je ubijeno ili protjerano tokom rata u Jemenu.

U septembru 2014. godine Husi su preuzeli kontrolu u glavnom gradu Sana'i, što je dovelo do vojne akcije čiji je cilj podrška jemenskoj vladi, a predvodi je Saudijska Arabija.

Izvor: Al Jazeera