Al Jazeera u štabu sirijskih pobunjenika

Nakon američke odgode vojne intervencije u Siriji u jednom operativnom stožeru Slobodne sirijske vojske razmatraju se novi planovi za djelovanja na terenu, izvještava Ivan Čorkalo iz Sirije.

Pukovnik Omar, zapovjednik stožera, izrazito je nezadovoljan odlukom američkog predsjednika Obame.

“Očekivali smo da će Ujedinjeni narodi, SAD i Evropska unija stati u zaštitu ljudskih prava, da će učiniti nešto kako bi zaštitili nedužno stanovništvo. Očekivali smo napad, ali sada kada je odgođen režimu je data šansa i oni se ponovno osjećaju nadmoćnim. Zbog toga smo vrlo nezadovoljni i uznemireni.”

Bez međunarodne pomoći, kaže, njihova bi borba mogla biti uzaludna.

“Mi snažno trebamo američku pomoć, jer Assadov režim ima podršku Rusije, Irana, Hezbollaha, imaju svoje saveznike. I mi trebamo svoje saveznike i zato molimo za pomoć.”

Očekuju novu ofanzivu

Smatraju kako bi ograničena vojna intervencija prema strateškim položajima Sirijske vojske bitno promijenila odnos snaga na terenu i ubrzala okončanje rata u Siriji, rata u kojem je dosad poginulo više od 100 hiljada ljudi, a mnogi su stradali zbog upotrebe hemijskog oružja.

“Ne želimo samo da se hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu. Želimo da Assad zbog njegovog korištenja bude kažnjen i da dobije šta zaslužuje”, smatra Omar. 

Međutim, upravo zbog novog razvoja situacije u idućih nekoliko dana očekuju novu ofanzivu režimskih snaga.

Izvor: Al Jazeera