Al Jazeeri nagrada za kampanju FreeAJStaff

Mediji i svjetski lideri dali su podršku kampanji Al Jazeere (Al Jazeera)

Al Jazeera je osvojila svjetsku nagradu SABRE za svoju PR kampanju FreeAJStaff. Ova nagrada je uslijedila nakon ranije osvojenog Gold priznanja SABRE za Evropu, Bliski istok i Afriku, te za regije Azije i Pacifika.

Kampanja je koncipirana kako bi omogućila oslobađanje novinara Al Jazeere Petera Grestea, Bahera Mohameda, Mohameda Fahmyja, Mohameda Badera, i Abdullaha Elshamyja, ističući činjenicu da “novinarstvo nije zločin”.

Globalne nagrade SABRE, koje organizira vodeći časopis za odnose sa javnošću The Holmes Report, odat će priznanje Al Jazeeri za kampanju FreeAJStaff na globalnom samitu za odnose sa javnošću u Miamiju kasnije u oktobru.

Na ovogodišnjem takmičenju je bilo 5.000 kandidata iz više od 60 zemalja, koji su predstavljali najbolja ostvarenja u kategorijama u rasponu od društvenih mreža i društvene odgovornosti, do odnosa s javnošću i internog komuniciranja.

Komisija je pratila razvoj situacije od priče kako su novinari bili uhapšeni u Egiptu do najveće kampanju za slobodu medija u historiji izvještavanja.

“Ovo globalno priznanje jedne od vodećih organizacija za odnose sa javnošću je veoma uzbudljiivo. Bili smo suočeni sa vrlo teškom situacijom neopravdanog hapšenja naših novinara u Egiptu i ova kampanja je odgovorila izazovu. Ova kampanja je bila detaljna – uspostavljen je hashtag koji je postao viralan; organizovali smo događaje na svim kontinentima svijeta; vođena je efikasna krizna komunikacija; okupili smo cjelokupnu medijsku industriju te dobili podršku nevladinih organizacija i svjetskih lidera. Sve to je rađeno u svrhu podrške slobode medija. Srećom, naši novinari su sada slobodni ” rekao je izvršni direktor za komunikacije Al Jazeere Abdulla AlNajjar.

Nepravedno osuđeni

Greste, Mohamed i Fahmy uhapšeni su 29. decembra 2013. godine i bili su zatvoreni više od 400 dana. Oni su nepravedno osuđeni u junu 2014. godine nakon suđenja koje je izazvalo gnjev širom svijeta.

Presuda je ukinuta u žalbenom postupku.

Mohamed i Fahmy su uslovno pušteni u februaru 2015. godine pred novo suđenje.

Greste je deportovan istog mjeseca na osnovu predsjedničkog dekreta. Oni su naknadno osuđeni na zatvorske kazne u augustu 2015, a Baher i Mohamed su nedavno pušteni uz predsjedničko pomilovanje.

Ranije ove godine je PRWeek Global Awards pohvalio Al Jazeeru za istu kampanju.

Izvor: Al Jazeera