Al-Nusra u Siriji prijeti osvajanjem Idliba

Opozicijski borci u Siriji, pripadnici Fronta Al-Nusra, povezani s Al-Kaidom, pokrenuli su ofenzivu na Idlib na sjeverozapadu zemlje koji je strateški važan jer se nalazi u zoni koja povezuje Halep s glavnim gradom Damaskom.

Front Al-Nusra tvrdi da je zauzeo zgradu regionalne Vlade i nekoliko punktova u gradu te da je ubio desetke Vladinih vojnika, no režimski mediji negiraju tu informaciju i tvrde kako su Vladine snage uspjele zračnim napadima osujetiti pokušaje opozicije da pomjeri linije fronta.

„Pripadnici Al-Nusre su u jutarnjim satima napali nekolicinu kontrolnih punktova na prilazima gradu. Saznajem da se nekolicina njihovih boraca uspjela probiti i u sam grad. Na sirijskoj državnoj televiziji potvrđena je informacija o napadu na Idlib, ali se navodi kako je grad obranjen“, javlja Al Jazeerina reporterka Stefanie Dekker.

Žestoke borbe za Idlib

Javlja i kako su borci Al-Nusre uspjeli zauzeti strateško brdo koje se nalazi pet do sedam kilometara od Idliba, no Vladine snage uzvratile su zračnim udarima i barel-bombama na neprijateljske položaje u blizini grada.

„Pretpostavlja se da neće biti jednostavno zauzeti grad koji se smatra uporištem Vladinih snaga. Važno je spomenuti i humanitarni aspekt, jer se u Idlibu nalazi veliki broj raseljenih osoba. Procjene su da se u Siriji nalazi šest milijuna raseljenih. Ako se linija fronta otvori i u Idlibu, to će dovesti do nove humanitarne krize“, javlja Dekker.

Sirijski opservatorij za ljudska prava prethodno je potvrdio kako je u napadu pobunjenika na Idlib poginulo najmanje 19 boraca s obje strane.

Pobunjenici u Siriji kontroliraju veliki dio provincije Idlib, koja graniči s Turskom, dok je provincijska prijestolnica, koja se također zove Idlib, pod kontrolom državnih snaga.

Izvor: Al Jazeera i agencije