Al-Qaradawi: Nema prodaje Palestine

Premijer Palestine Ismail Henya uručio Qaradawiju (lijevo) pasoš i ličnu kartu Palestine (Anadolija)

Predsjedniku Svjetske unije islamskih učenjaka Yusufu Al-Qaradawiju je, “zbog zasluga u borbi za Palestinu”, uručen pasoš i lična karta Palestine, čime je postao državljanin ove zemlje, javlja agencija Anadolija.

S druge strane, pokret Fatah, koji sada dominira samo na Zapadnoj Obali osudio je posjetu Qaradawija.

Pasoš i ličnu kartu Palestine Qaradawiju je uručio predsjednik palestinske Vlade Ismail Haniya, na svečanosti upriličenoj u zgradi Vlade u Gazi.

“Domovina se ne može prodati, ne može se prihvatiti ni naknada i nećemo nikome dozvoliti da proda domovinu” poručio je u svom govoru Al-Qaradawi.

“Palestina nikada nije bila židovska zemlja. Ona pripada Arapima i muslimanima i uvijek će tako ostati. Ovo je naša država i nećemo dozvoliti nikome da je proda. Izbjeglice se žele vratiti kući i njihovo pravo na povratak im ne može biti oduzeto”, rekao je islamski lider čije je sjedište u Kataru.

Reporter Al Jazeere Tamer Mishal, koji izvještava iz Gaze, rekao je da je Qaradawi pozvao sve palestinske frakcije da se ujedine u ovoj fazi i da okončaju podjele.

Fatah osuđuje

Široko poštovani učenjak u islamskom svijetu, doputovao je kasno u srijedu kako bi podstakao legitimitet Hamasa, koji od sredine 2007. godine vlada tom palestinskom teritorijom.

Očekuje se da će delegacija islamskih učenjaka posjetiti kuću ubijenog palestinskog vođe Ahmeda Yasina, te da će prisustvovati konferenciji o islamskim naukama.

Fatah, koga je Hamas pobijedio i sada dominira samo na Zapadnoj Obali, osudio je posjetu Qaradawija.

Palestinska uprava je rekla da njegovo prisustvo povećava jaz između te dvije rivalske palestinske frakcije.

Izvor: Al Jazeera i agencije