Al-Shabaab regrutira mladiće iz Kenije

Jedan od četverice odgovornih za napad na Univerzitet u kenijskom gradu Garissi, u kojem je ubijeno 148 osoba, bio je sin zvaničnika sa sjevera zemlje. Njegov otac je izjavio da se priključio Al-Shabaabu nakon što je 2013. godine diplomirao pravo na Univerzitetu u Nairobiju.

Sin Redemte Mueni John napustio je njihov dom u Nairobiju s muškarcima iz lokalne džamije kad je imao 22 godine. To se desilo 2012. godine. Od tada ga nije vidjela. Potvrde pokazuju da je dvije godine prije odlaska sa kršćanstva prešao na islam.

Njegova majka vjeruje da se priključio nekoj ekstremističkoj grupi, najvjerovatnije Al-Shabaabu. Nedavno ju je nazvao usred noći kako bi pitao kako je. Pozvala ga je da se vrati kući.

“Odgovorio je da ne može, jer ga traži policija. Rekla sam mu da, uz Božiju pomoć, ništa nije nemoguće i da, umjesto što zove, jednostavno dođe kući. Samo je rekao: ‘Mama, srest ćemo se u raju’ i prekinuo vezu”, rekla je ona.

“Redemta kaže da su je i policija i ljudi iz džamije neprestano ispitivali i vršili pritisak na nju. Zato je napustila Nairobi i došla živjeti u provinciji kako bi našla mir. Ali, nije jedina koja je na ovaj način izgubila sina. Desetine porodica širom Kenije kažu da su njihovi mladići i dječaci nestali te da sumnjaju da su otišli kako bi prošli vojnu obuku Al-Shabaaba”, izvještava Malcolm Webb, reporter Al Jazeere.

Bombaši samoubice

Ali, kenijski regruti su tek odnedavno pojačanje grupe koju uglavnom čine somalijski borci. Jedan od bivših pripadnika grupe rekao je kako somalijski organizatori u napade šalju mlade strane regrute.

Kada je grupa postala poznata u Somaliji, njen glavni cilj bio je zbacivanje nepopularne Vlade, koju podržava Zapad. Donijeli su radikalno, striktno tumačenje islama, ali i stabilnost u područja koja su kontrolirali.

Godine 2007. vojnici iz Ugande došli su kako bi podržali Vladu, kao prvi pripadnici snaga Afričke unije u toj zemlji. Al-Shabaab je zaprijetio odmazdom u Ugandi.

U julu 2010. godine prijetnju je ispunio: bombaši samoubice ubili su 74 osobe dok su gledale finale Svjetskog prvenstva u nogometu. Bio je to i prvi napad Al-Shabaaba izvan Somalije.

Kenijska vojska uključila se 2011. godine. Ušla je u južnu Somaliju nakon što je Al-Shabaab izveo niz otmica na kenijskoj strani granice.

Sedmicu kasnije počeli su napadi i u Keniji. Napad na trgovački centar Westgate 2013. godine, u kojem je ubijeno najmanje 67 osoba, privukao je pažnju svijeta.

Napadi na civile u Somaliji i drugim zemljama u suprotnosti su s tvrdnjama Al-Shabaaba da je riječ o pokretu koji se bori za somalijski narod.

Gubitak teritorija

Ali, time su privukli pažnju i podršku Al-Kaide. Međutim, kod kuće su izgubili većinu teritorija, koje su osvojile snage Afričke unije.

“Potisnuti su iz većine područja koja su ranije kontrolirali, uključujući izuzetno bogati grad Kismajo. Zbog toga je Al-Shabaabu, očajnički potrebno da opet postane značajan faktor u Somaliji”, kazao je Abdullahi Boru Halakhe, predstavnik organizacije Amnesty International.

Snage Afričke unije u Somaliji imaju prednost, ali Vlada koju podržavaju na udaru je kritika zbog loših javnih službi i optužbi za raširenu korupciju – situacija koju Al-Shabaab pokušava iskoristiti.

A njihov prošlosedmični napad na studente Univerziteta u Garissi bio je najkrvaviji do sada – u njemu je ubijeno dvostruko više civila nego u Westgateu. Iako slabiji nego što je godinama bio, Al-Shabaab je i dalje znatna prijetnja za regiju.

Izvor: Al Jazeera